Kétoldalú egyeztetésen tette világossá Vác polgármestere, hogy a Toperini Ipari Parkba tervezett akkumulátorraktár ügyében prioritása van a lakosság biztonságának és az egészséges életkörülményeknek. A beruházás egészen addig önkormányzati hatáskörbe tartozott, ameddig a kormány egy tollvonással kiemelt beruházássá nem nyilvánította.

A váci önkormányzat Facebook-oldalán megjelent beszámoló alapján a város vezetése mindent megtesz a helyiek nyugalmának megőrzéséért a Vácra tervezett akkumulátorraktárral kapcsolatban. Matkovich Ilona polgármester és a beruházó CECZ cégcsoport vezérigazgatója megbeszélésén elhangzott, hogy a város minden beruházást támogat, amely elősegíti a város fejlődését, az itt élők boldogulását. A polgármester azonban azt is hangsúlyozta, hogy az itt élők biztonsága prioritást élvez.

A tárgyalópartnerek bemutatták azt, hogy a városnak milyen előnye származik majd a beruházásból. Azt ígérték, hogy szoros kapcsolatot építenek ki az önkormányzattal és a jelenleginél jobb tájékoztatást nyújtanak.

Kiss Zsolt Vác alpolgármestere, Matkovich Ilona Vác polgármestere tárgyal a külföldi befektetők delegációjával; Wu Jiang, a CECZ-csoport vezérigazgatója, Sperling Letícia asszisztens, Szabó Zoltán ügyvezető igazgató, Ghibli Kft. forrás: Facebook – Vác Város Önkormányzata

Veszélyes üzem a lakóteleptől pár száz méterre

A váci lakosok aggodalommal figyelték a beruházást, amellyel kapcsolatban szinte titkolózás folyt a kormányzat és a beruházó részéről. Egy tavaly év végi sajtótájékoztatón jelentette be Rétvári Bence és Schanda Tamás államtitkár, hogy a váciak feje felett átnyúlva akkumulátor, akkumulátor-alapanyagok tárolására alkalmas okosraktár épül. Ez a környék legnagyobb, Vác-alsóvárosi lakótelepétől pár száz méterre valósul meg. A veszélyes üzemmel kapcsolatos döntések lehetőségét szeptemberben vette el a várostól Rétvári Bence kormánya. A térség jelenlegi Fidesz-KDNP-s képviselője azonban hallgatott a döntés okáról.

Inotay Gergely, Vác alpolgármestere korábban világossá tette: tűrhetetlen, hogy a váciak feje felett hozzanak ilyen súlyos döntéseket. A tavaszi választáson az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltjeként induló vezető még az egyeztetés előtt azt írta: elfogadhatatlan az a titkolózás, amely a projektet körbeveszi. Inotay azt is kifogásolta, hogy Rétvári Bence hallgat arról, mi alapozta meg a döntés hátterét, és képviselőként a Samsung gyár szennyvízének Vácra vezetését sem kifogásolta.

kiemelt kép: Toperini Ipari Park – forrás: tipvac.hu