„Jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.” Ezzel indokolta a Pest megyei kormányhivatal, hogy miért nem szükséges hatástanulmányt készíttetni a váci szennyvíztelep bővítéséhez.

Mint ismert, a munkálatokra azért van szükség, mert a gödi Samsung-gyárból Vácra vezetik az üzem ipari szennyvízét. Naponta 10000 köbméter, a gyártás során keletkezett szennyvizet kezelhetnek. A beruházást Mészáros Lőrinc fideszes vállalkozó végzi 32 milliárd forintért, részben állami támogatásból.

Szakmai helyett politikai döntés született?

A döntésről Inotay Gergely váci alpolgármester számolt be Facebook oldalán. Azt kifogásolja, hogy a kormányhivatal döntése ellen nem tiltakozik a helyi Fidesz, sem Rétvári Bence kormánypárti képviselő, miközben elvárják, hogy egy szociális intézmény autóvásárlásával összefüggésben hatástanulmányt készíttessen az önkormányzat. Inotay szerint

Most, amikor több tízezer váci és Vác-környéki ember biztonságáról van szó, Rétváriék titkolóznak, hiszen a Samsung beruházásnak mégiscsak a külföldi multi és a miniszterelnök barátja a fő haszonélvezője.

A gödi Samsung-gyár

A képviselőjelölt emlékeztet arra, hogy a korrupcióval lebukott miniszterhelyettessel feltűnően sokat fotózkodott Rétvári Bence, akinek a neve többször is szerepel a Völner-botrány nyomozati irataiban. Arra is utal, hogy Rétvári újbudai, ezért bármilyen következménye lesz a hatásvizsgálat elhagyásának, azok nem fogják érinteni a fideszes politikust.

Inotay Gergely a Vácot is magába foglaló Pest 4-es választókerületben indul Rétvári Bence kihívójaként az áprilisi parlamenti választáson.