Több mint három évtizede, 1989-től ünnep a Magyar Kultúra Napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc Himnusza 1823. január 22-én nyerte el végleges tartalmát. A váciak ebben az évben is magas nívójú gálával és díjkiosztóval emlékeztek.

A Madách Imre Művelődési Központban kiállításmegnyitóval indult a program. Ezt követte a feldíszített színházteremben megtartott ünnepség, amely a vírushelyzet miatt még most is a védelmi előírások betartásával, de – az elmúlt év online eseményével ellentétben – már helyszíni élményt jelentett a résztvevőknek.

A Himnusz eléneklése után az ünnepi szónok Inotay Gergely alpolgármester volt, aki beszédével újra bizonyította: nem csak általános lózungok hangozhatnak el a hasonló megemlékezések alkalmával, hanem valódi tartalommal, mondanivalóval kell megtisztelni a jelenlévőket. Az alpolgármester a manapság jellemző közbeszédi színvonaltalanság kritikáját a magyar költők, írók által létrehozott alkotások nívójával hozta éles ellentétbe.

„Édes anyanyelvünk, amelyen Kölcsey, Arany, Ady vagy épp Radnóti szólt a legnemesebb érzésekről, érzelmekről, úgy, mint hazaszeretet, szerelem, erkölcs, nem lehet eszköze alacsony színvonalú barbár, sértő támadásoknak.” – jelentette ki Inotay Gergely.

A városvezető ezt követően megemlítette azokat a váci programokat, melyek az elmúlt időszakban a pandémiás helyzet ellenére is méltóak voltak a Kultúra Magyar Városához. Egyben ígéretet tett arra, hogy „az idei év újra az épülésé, a gyors, emelkedő kulturális pályáé lesz.”

Az ünnepségen adták át a művelődés és kultúra területén dolgozók elismeréséül szolgáló városi kitüntetéseket is. Matkovich Ilona polgármester, Inotay Gergely alpolgármester és Fehér Zsolt szakbizottsági elnök a „Vác Város Közművelődését Segítő Munkáért” díjat Tanai Annának, a Tragor Ignác Múzeum munkatársának, a „Vác Város Művelődéséért” elismerést Rusvay Katának, a művelődési központ igazgatóhelyettesének, a „Vác Város Művészeti Díja” kitüntetést pedig Koltai-Dietrich Gábornak, a művelődési központ művelődésszervezőjének nyújtotta át.

A díjátadót követően a Farkas Pál karnagy által vezetett Dunakeszi Szimfonikus Zenekar előadásában hallgathatták meg Liszt Ferenc szimfonikus költeményét, az Ünnepi hangokat, majd a Szózat közös eléneklésével ért véget a gálaest.

Bár furcsának tűnhet, hogy városunk gáláján egy másik város nevét viselő zenekar produkcióját élvezhette a közönség, a váci kultúrtörténetben jártasak jól emlékeznek arra, ahogyan a korábban közösségi Pro Urbe díjazott együttest és annak vezetőjét személyes ellentétből fakadó, mondvacsinált indokokkal lehetetlenítette el saját városában Vác előző, kormánypárti polgármestere.

Fotók forrása: https://www.vac.hu/