Nem cáfolta az egészségügyi tárca vezetője azt a hírt, hogy váci kórház új szakrendelőjének építése idén sem kezdődik meg. Kásler Miklós a kórházfejlesztésekről tartott a múlt héten sajtótájékoztatót, amelyen – az MTI jelentése és a tárca honlapja szerint – szóba sem került a váci Jávorszky Ödön Kórház.

Két hete a vacott.hu írta meg, hogy karácsony előtt szinte teljes egészében elvette Rétvári Bence kormánya az ilyen célra szánt idei összeget. A Portfolio.hu részletekbe menően tárta fel, hogy – a váci Jávorszky Ödön Kórház felújítását is magában foglaló – Egészséges Budapest Program szinte teljes éves keretét törölte a kormány. Mint írják, mindezt azon megszorító csomag részeként vették el Orbánék, amelyben 775 milliárd forint megítélt támogatás, fejlesztés költségvetési sorát csökkentették.

A váci és környékbeli embereket is hátrányosan érintő kormánydöntés kapcsán az RTL Híradó kereste meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amelynek miniszterhelyettesi feladatait ellátó államtitkára éppen Rétvári Bence (Fidesz-KDNP), Vác mai parlamenti képviselője. A kapott válaszban az Emmi elismerte, hogy az Egészséges Budapest Program fejlesztései – így a váci kórházi projekt is – „átütemezésre kerülnek”.

Rétvári Bence kampányeseményen – forrás: Rétvári Bence Facebook-oldala

Orbán Viktor kormánya négy évvel ezelőtt hozott konkrét döntést a helyieket és a környékbelieket kiszolgáló intézmény 5 milliárdos felújításáról, amit Rétvári Bence jelentett be a 2018-as parlamenti választási kampánya előtt a váci kórház ősszdolgozói értekezletén. Ekkor egy új rendelőintézet építését is megígérte, de négy év is kevés volt ahhoz, hogy a munkálatok megkezdődjenek. A kormányzati megszorítások miatt az idén sem fognak.

A Rétvári Bence minisztériumához tartozó váci kórháznak nemrég megszüntették az önállóságát (a Honvédkórház vidéki kirendeltségévé tették), valamint a munkaszerződések tavaly tavaszi átírása miatt tucatszámra hagyták el szakemberek a kórházat – köztük ápolók, orvosok és osztályvezetők is.