Mint ismert, január 31-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógusok országszerte az alacsony bérek miatt. A Váci Napló azt írta, hogy a váci oktatási intézményekben is folyik a munkabeszüntetés szervezése.

Inotay Gergely, a térség országgyűlési képviselőjelöltje több mint 20 évig tanított a Földváry Károly Általános Iskolában, mielőtt Vác alpolgármestere lett. Most volt kollegáinak szívhez szóló üzenetet tett közzé Facebook-oldalán:

Sosem vonakodtam, bármilyen politikai erő is vezette az országot, a pedagógusok javuló körülményeiért, jobb anyagi megbecsüléséért fellépni, ezeket minden erővel támogatni. Most megint megkondultak a vészharangok, értékét veszítette a néhány éve még rekord emelésként aposztrofált bérkorrekció. Ma megint a nemzet napszámosairól beszélünk, amikor a pedagógusokról beszélünk. Pályaelhagyás, kontraszelekció, túlszabályozottság, túlzó adminisztratív terhek, válság. A mai oktatási-nevelési helyzet kulcsszavai sajnos. Meddig még? Remélem, hamarosan ismét felszálló ágra helyezhetjük e gyönyörű hivatást a gyermekekért, szülőkért, pedagógusokért. Az egész országért.

Közben a pedagógusok sztrájkját minden lehetséges eszközzel próbálja ellehetetleníteni az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szakszervezetek szerint a minisztérium kedden kiadott nyilatkozatában olyan „súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz”, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolni akarókat és a sztrájk szervezésében együttműködő feleket félrevezessék, megfélemlítsék, elbizonytalanítsák, akadályozzák a sztrájkjog gyakorlásában.

A pedagógusok alacsony bérezése főleg a fiatal, egyetemet végzett tanárokat sújtja, akik a bértábla alapján a szakmunkás bérminimumot keresik, azaz nettó 165 ezer forint körül vihetnek haza havonta. Nem véletlen, hogy három év alatt a harmadára zuhant a tanári képzésre jelentkezők száma az országban.

Kiemelt kép: pixabay.com