A Központi Nyomozó Főügyészség november 25-én összehangolt akcióval három különböző minisztériumban házkutatást az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb korrupciós botrányában. A hatóság emberei a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással.

Az Rtl.hu a nyomozati anyagok alapján azt írta, hogy az ügyészek a Miniszterelnökség Bihari János utcai épületét látogatták meg elsőként, ahol a Paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hivatala található. Az ügyészeket a Schadl cégével, az Aqua Energy Solution Zrt.-vel kapcsolatos iratokat, illetve a csökkentett szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos pályázatokat érdekelték, végül egy támogatási listával mentek el.

Szob, 2021. június 12. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje és Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetõje (b-j) sajtótájékoztatót tart a Mahart, az Aktív Dunakanyar és a Dunakanyari Védegylet Alapítvány hagyományteremtõ hajós felvonulása elõtt a Budapest rendezvényhajón Szobon 2021. június 12-én. MTI/Mónus Márton

Völner Pál a lehallgatott beszélgetésekben arról is beszélt, hogy Steiner Attilánál, az ITM körfogásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkáránál is érdeklődött pályázati lehetőségekről a vízzel működő motorhoz. Az ügyészek az ő államtitkárságán is jártak, ahol a pályázati felhívások és a támogatott pályázatok listáját adta át nekik az államtitkár tanácsadója. Schadl cégére külön is rákerestek, de nem találtak semmit.

Az Emmi-be azért mentek a nyomozó ügyészek aznap, mert Schadl György többször kért segítséget Völner Páltól egy oktatási központ engedélyei miatt is – Rétvári Bence miniszterhelyettes nevét is említette szívességgel kapcsolatban a nyomozati anyagok alapján. Egy oktatási központ engedélyeivel kapcsolatban több iratot is lefoglaltak.