Korábban írtuk, hogy elárasztották az orosz típusú dezinformációra létrehozott hamis felhasználói fiókok a Vác környéki oldalakat. A legnagyobb váci csoportot úgy tűnik, hogy felfalta a Fidesz: a propagandaírások maradhatnak, de a kamuprofilokat lebuktató és a Rétvári Bencének kellemetlen kommenteket cenzúrázzák.

A kamuprofilok olyan Facebook-felhasználók, amelyek nem a használója valós személyazonosságát mutatják. Lopott képekkel, vagy ingyenesen felhasználható fotókkal pótolják a valódi profilképet és általában a közvélemény befolyásolására használják az ilyen profilokból álló hálózatot. Ezeket általában egy-két ember kezeli különböző telefonszámokról és készülékekről.

A Váci Élet nevű, több mint 23 ezer tagot számláló csoportot nemrég ellepte több tucat ilyen kamuprofil. Azonban úgy tűnik, hogy nem a kamuprofilokat törlik a csoportból, hanem azokat a hozzászólásokat, amelyek ilyen kamuprofilokat buktatnak le.

A helyi Fidelitas-elnök nem válaszol a kamuprofilokkal kapcsolatos kérdésre

Korábbi írásunk után több olvasónk is jelezte, hogy Szabó Csabát, a Fidesz ifjúsági szervezetének váci vezetőjét látták a Tescoban SIM-kártyát vásárolni. Ez azért volt érdekes, mert a kamuprofilok létrehozásához új telefonszám kell és a kamuprofilok jelentős részének ismerőse volt Szabó és Zámbó Emese, akit Rétvári intézőemberének tartanak a térségben, többek közt ő a Vác Online kiadójának tulajdonosa.

Szabót írásban kerestük, de a viszonylag egyszerűen megválaszolható kérdésekre sem írt vissza. Nemcsak arra, hogy valóban vásárolt-e SIM kártyákat, de arra sem válaszolt, hogy milyen anyagi forrás volt az esetleges vételre.

Közben több olvasónk jelezte, hogy ameddig a Rétvári- és Vác Online-os propagandaanyagokat korlátozás nélkül megoszthatják, a Rétvári-csapatra nézve kellemetlen bejegyzéseket törlik. Ez nem csak a kamuprofilokat lebuktató kommentekre vonatkozik, hanem a képünkön szereplő kommentre is, amelyben a szerző vélhetően arra célozhat, hogy egy konkrét, sikkasztásgyanús ügy is kapcsolódhat a kormányzati propaganda helyi kiszolgálóihoz.