Rétvári Bence országgyűlési képviselőjelölt váci kiszorulása óta főleg vidéken kampányol. Ezúttal nem rétest sütött a helyieknek, hanem szórólapokkal hirdeti munkájának gyümölcsét. Legalábbis egy laikusnak úgy tűnhet, hogy a jelenlegi képviselő munkájáról van szó. A beruházásokat ismerők azonban tisztában lehetnek azzal, hogy mi áll a számok mögött – Rétvári nagy bajban lenne, hogy ha kizárólag a saját eredményeiről kellene beszámolnia.

Itt van a propagandalapban szereplő egyik legnagyobb tétel, az előző választási kampányban egyszer már átadott szobi tanuszoda. A létesítményt még Harrach Péter képviselősége idején építették meg, 20 évvel a Fidesz első kormányra kerülése után. Jogos adósságot törlesztettek, hiszen a szobiak már 1975 óta vártak az uszodára. „Ha ennyit vártak rá, akkor két bőrt is le lehet húzni róla” – gondolhatta Rétvári kampánycsapata és berakták a kiadványba az épületet, amelynek átadása idején Rétvári egy listás országgyűlési képviselő volt, egyéni körzet nélkül.

A csónakházberuházásnál hasonló helyzet állhatott elő, mint Vácon, ahol az önkormányzat rengeteg pénzt tett az uniós forrás mellé. Szobon a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázatot nyújtott be a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) felhívására, így ez a beruházás is jelentős részben uniós pénzből valósult meg.

Milyen jó dolog, hogy ha új piac épül a termelőknek. Viszont, ha az állam a Mészáros Lőrinchez hasonló oligarchákat támogatja a helyi termelők helyett és a fizetésekből is egyre kevesebbre telik a rekordmértékű drágulás miatt, akkor se kínálat, se kereslet nem lesz. A szobi termelői piac jelenleg kihasználatlanság miatt üresen áll. De legalább lehet mutogatni.

Az útfejlesztési projekt keretében egy használhatatlan állapotú külterületi közút felújítására is sor került. A 3238 méter hosszú útszakasz burkolt része és a további fejlesztési munkálatok együttesen 99 846 109 Ft-ba kerültek. A beruházás azonban nem érintette a létfontosságú belvárosi utakat, amelyek máig hemzsegnek a kátyúktól. A Szob-Ipolydamásd kerékpárútra uniós forrás is rendelkezésre állt 2020-tól, a városi szakaszt kezdetben igencsak sajátos megoldással sikerült kialakítani:

Fotó: Telex

A szórólapon szerepel egy önkormányzati és uniós együttműködés alapján épült sportpark is, amit a gonosz Brüsszel talán Soros Györggyel karöltve finanszírozott a szobiaknak. Azért, ha már elkészült, rárepült Rétvári, hiszen a képviselő leginkább akkor aktív a térségben, hogyha belátható közelségbe kerül egymással egy nemzetiszín-szalag és egy vagy több olló.

Ezek a zöld sportparkok egy uniós standard alapján pályázatok formájában valósíthatóak meg, amelyet az önkormányzatok kérvényezhetnek.

Szob egy uniós a pályázati forrásból végezhette el az Általános iskola, Idősek otthona és Meseház nevű intézményeinek energiahatékonysági felújítását. A fejlesztés az épület energiatudatos homlokzati felújítását, nyílászáróinak cseréjét, és tető szigetelését, fotovoltaikus napelemes rendszerrel megújuló energia hasznosítását tartalmazta.

Nagy bajban lenne Rétvári Bence, hogy ha saját munkájáról kellene beszámolnia, de hát ki büszkélkedne azzal, hogy a miniszterhelyettesként hozzá tartozó területek – oktatás és egészségügy – összeomlás szélén vannak. Sebaj, 2026-ban majd talán a réteseskocsijával is találkozhatunk egy hasonló fideszes szórólapon, amelyeken „saját” eredményeit sorolja majd.