Nem ő építi”, de az építkezés miatt őt kell hívni

A választókörzeti mandátumvesztése után az alpolgármesteri széktől is búcsúzó, majd a helyi Fidesz pártszervezet éléről is leváltott Pető Tibornak úgy tűnik, azért innen-onnan (például a lassan a gödör legaljára jutó váci fociból) még mindig van mit a tejbe aprítania. A sok vácit érdeklő, aligha gyéren csordogáló pénzforrás mibenléte azért is közügy a városban, mert Pető nevéhez a meg nem valósuló fociakadémia, a fel nem újított szérűskerti műfüves pálya mellett a fél évtized után is egyhelyben toporgó stadionfelújítás közpénz százmilliói kapcsolódnak.

Mindeközben az utóbbi időkben sajtótájékoztatón és médiában is minimum érdekes tények láttak napvilágot a focielnök társasház építkezéséről.

Előbb a váci Jobbik adott ki közleményt, melyben felszólították Petőt: tisztázza, hogyan szerepelhet egy belvárosi társasház építtetőjeként a neve egy hivatalos dokumentumon, miközben a vagyonnyilatkozata alapján ezt nem engedhetné meg magának. Mint azt az ES TV-nek Tótváradi-Nagy Bence képviselő elmondta: „Pető Tibor Rétvári Bence embere. Ő volt az az alpolgármester 2010 és 2019 között, akinek a felügyeletével megkötötték a város számára 100 milliós plusz kiadásokat jelentő szerződést a Harmatkert Kft-vel. Pető Tibor elnökli a Váci Futball Klubot is, amely a több 100 millió városi támogatással nem tud elszámolni, már több mint egy éve.”

A megszólított a tévének adott reagálásában azt állította, hogy „semmilyen általa felügyelt szerződés nem okozott kárt a városnak”. Hogy mégis, akkor hol van a több, mint negyedmilliárdnyi, alpolgármesteri működése alatt hitelből felvett és az egyesületének biztosított pénz (melyet ma is évi többmilliós részletben törleszt a váci emberek pénzéből a város!), arról az emberek nem sokat tudnak. Mint ahogyan a focidrukkerek is értetlenül állnak az előtt a folyamat előtt, melynek „eredményeként” a 2019-ben Rétvári Bencével széles mosoly mellett „magyar kézbe vett” váci futball a feneketlen kút mélyéhez közelít.

Az elhallgatott társasház ügyében – mellyel kapcsolatban továbbra is Pető Tibor telefonja cseng szükség esetén – a hivatalos önkormányzati média is adott ki tájékoztatást. Eszerint „Építtetőként a kérvény benyújtója – egy 7 lakásos társasház építésére hivatkozva – akkor Pető Tibor volt. Azonban a szakmai állásfoglalást adó tervtanács állásfoglalását – és az ezt követő, bontást engedélyező határozatot – nem várták meg, az épület bontását időközben már megkezdték.” A városházi tájékoztató végül leszögezi: „Az önkormányzat a településképi eljárásoknál nem vizsgálja, hogy az építtető minként jutott hozzá az ingatlanhoz, mivel erre nincs jogszabályi lehetősége. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálhatja, hogy egy társasház építéshez szükséges anyagiakat ki és milyen forrásból biztosítja.”