Megérkezett a térség postaládáiba, így Vácrátótra is a Fidesz propagandalapjának tartott Dunakanyar Régió. Igaz, korábban soha nem kapták ezt az újságot a lakók, de most az országgyűlési választások előtt a szerkesztők úgy gondolták, hogy itt az ideje a sikerpropagandának. A közpénzzel kitömött lap legfrissebb kiadásban Vácrátót rögtön az első oldalon szerepel azzal a Gazdafórum rendezvénnyel, amelyet a Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület és a Magyar Veterángép Csapat szervezett.

Az előbbi szervezetről a Magyar Narancs írt nemrégiben. Eszerint az egyesület a gödi Samsung adóbevételeiből 13,4 millió forintot kapott Pest Megye Önkormányzatától a XVII. Szüreti és Veterán Gép Találkozóra 2021-ben. Mint ismeretes, a Gödtől einstandolt Samsung-pénzből Fidesz-közeli alapítványokhoz és egyesületekhez kerülnek az adóforintok, amelyeket a térség országgyűlési képviselői propagandacélokra használnak.

Rétvári Bence és Nagy István a közpénzből szervezett eseményen.

Rétvári Bence a 2022. március 1-i Gazdafórum „kiemelt” vendége volt. A Gazdafórum másik fő szervezője az a Magyar Veterángép Csapat, amelynek vezetője a vácrátóti oligarcha Lukács családból származó Lukács Pál. A Lukács család tagjai egyébként rendszeresen feltűnnek Rétvári körül. Legutóbb éppen a váci forraltbor-főző versenyen, amelyről beszámolt egy másik, Samsung-pénzből felhúzott propaganda sajtó, a 0627.hu is. A Lukács család nem véletlenül pártfogója Rétvárinak, hiszen rendre nyerik el az állami és önkormányzati sok tíz- vagy éppen százmilliós megbízásokat.

Kampányesemény közpénzből

Rétvári a március 12-i vácrátóti családi napon is nagyobb szerepet kapott. Igaz, hogy erre az eseményre semmilyen hagyományőrző műsort nem hirdettek meg, viszont átadtak egy 26 millió forintból megvalósított 900 méter hosszú bringaparkot. Ezt olyan területen létesítették, amelyet korábban közületi erdőként tartottak nyilván és ami ugyan nem volt természetvédelmi terület, de Vácrátót korábbi vezetése a helyi embereket és gyermekeket szerette volna közelebb hozni a természethez és ennek érdekében erdei tanösvényt alakított ki.

Az akkori önkormányzat a tanösvény kialakításához még 2006-ban nyert pénzügyi forrást. Most sok vácrátóti felháborodására bringaparknak keresztelt földutat létesítettek a természet kárára: a fák közül sok egészséges példányt kivágtak vagy megnyirbáltak. Ráadásul a bringa pálya balesetveszélyes is az erdő közepén vezető kanyargós úton.