Brutálisan elszállt politikusi jövedelmek, többszörösére hízott miniszteri és államtitkári létszám jellemzi Orbán Viktor kormányát. Erre tán a legjobb példa Rétvári Bencéé. Vác és térségének képviseletét ma még ellátó fideszes honatya a parlamentbe kerülésekor még „csak” évi kevesebb, mint 6 milliót keresett, míg mára az összjövedelme már évi 30 (!) millió forint. Minden évben tudna magának venni egy jó környéken levő házat, míg egy átlag magyarnak évtizedekig kell dolgoznia egy saját lakásért.

Pedig Rétvári pártja nem ezt ígérte a kormányra kerülése előtt, akkor még a miniszteri és államtitkári jövedelmeket is a nyolc évvel azelőtti szintre akarták visszacsökkenteni. Ám ahogy a váci kórház új rendelőintézetéből, úgy a vezető politikusok jövedelemcsökkenéséből sem lett semmi. Sőt! Ma ott tartunk, hogy Rétvári havi bére sokszorosa a magyar átlagkeresetnek, a javadalmából 30 teljes munkaidős közfoglalkoztatott bére jönne ki.

Van, akinek csak a pénzről szól a politika

Persze különbség az is, hogy a közmunkásoknak nem jár emelt összegű cafeteria, felsőkategóriás autó és személyzet sem. De Rétvári Bence az „aprópénzt” is elfogadta, a többszázezres „gyermeknevelési támogatást” is felvette.

Bár vagyonnyilatkozata jövedelméhez képest szerény megtakarításról, csupán harmincmilliós névértékű állampapírról tanúskodik, a tény az, hogy a főállású politizálás busás juttatáshoz segítette a Fidesz-KDNP potentátját. Eddigi parlamenti képviselősége idején összességében Rétvári Bence mintegy 240 (azaz kétszáznegyven) millió forintot keresett.