Több, mint egy évtizede ígérik a fideszes képviselők a váci híd megépítést, de még egy tanulmánytervig (!) sem jutottak el. Rétvári Bence 5 hónapja írt arról, hogy „halad a váci Duna-híd előkészítése”. Nos, ebben a haladásban – jelenlegi állás szerint – a váciak torkán egy rendkívül keserű pirulát nyomnának le: két olyan helyet határoztak meg a Fidesz által felfogadott tervezők, mellyel tönkrevágnák a várost. A híd nem tehermentesítene és nem javítana Vác közlekedésen, hanem ellenkezőleg: tovább terhelne városrészeket.

A Rétváriék által futtatott iroda egyik javaslata a Duna-korzó kellős közepébe, a Ferences templom vonalához csatlakoztatná a hidat, majd a forgalmat a Kőszentes hídnál vezetné bele a főútba. Nem nehéz belátni, hogy a város – egyébként védett – dunai látképét ez teljesen tönkretenné. Valamint a napi sokezres gépjárműszám durván megterhelné a Burgundia városrészt és Alsóvárost, és beláthatatlan dugókat eredményezne a most is rendre feltorlódó 2-es úton. A Duna-korzót pedig teljesen tönkretenné.

Rétváriék másik előterjesztett tervében sincs köszönet, lerí róla, hogy Vác mostani képviselője javarészt újbudai otthonából nézegeti városunkat. A már papírra vetett mérnöki rajzok szerint a Szentendrei-szigetről átívelő híd az iskolaváros kellős közepébe, a Boronkay mellett érne partot, a középiskola szabadtéri sportpályáin. Majd a híd lehajtója a Boronkay és a sportcsarnok között vezetné el a forgalmat. Ugyanezen sportpályákat megszüntető hídfőnek van egy „b” összekötési verziója: a kereskedelmi középiskola és a Madách gimnázium tantermi ablakai alatt jutnának az autósok a 2-es úthoz. Vagyis, a Rétvári Bencéék által kiválasztott tervezők a híddal járó por-, zaj- és egyéb terhelést az ezernyi diákot kiszolgáló városrészbe simán beterveznék.

Iskolaváros, Boronkay középiskola. A híd az épület bal oldalán érkezne Vácra, a forgalma az iskola elé terelődne

Rétváriék Bencéék megrendelésére készült elképzelés a KDNP frakcióvezetőjének korábbi ígéretével is ellentétes, aki mintegy tíz éve a város mellé ígérte a váci hidat.

RÉTVÁRIÉK ISMÉT ÁTLÉPHETNEK A HELYIEKEN

A Vác és Környéke információja szerint a város vezetői – így Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester – nemrég egyértelművé tették, hogy csak olyan tervet támogatnak, amely a városon kívül vezet.

Mint ismert, Rétvári Bence kormányát nem szokta zavarni a lakosok és a helyi önkormányzat ellenvéleménye, több példa volt rá, hogy gyors törvénykezéssel vitték át akaratukat. Így történt ez Gödön is, ahol brutális gyárbővítést engedélyeztek a Samsungnak – az önkormányzatnak semmilyen beleszólása nem maradt, miközben a környezeti terhelés a helyiek nyakába zúdul.

Árulkodó jel, hogy a Vác és Sződliget közé tervezett, az M2-es és a 2-es út összekötésére tervezett új út megépítését pont Rétvári Bence képviselősége alatt törölték. Ez az út szolgálta volna ki a város mellé tervezett Duna-hidat. Míg ugyanekkor Dunakeszi megkapta az új tehermentesítő útját a gődi határához, Vác és Sződliget csak egy csonka lehajtót kapott. Ma úgy tűnik, tudatos volt a Vác déli út teljes elvetése…