Brutálisan elszállt az állami váci intézmények tartozásállománya, ezt a Magyar Államkincstár közölte havi beszámolójában. Eszerint a Váci Tankerületi Központnak 150, míg a váci Jávorszky Kórháznak már 200 millió forint felett van az adóssága. Minderről a szakminisztérium államtitkára egy szót sem szól, Rétvári Bence erről is hallgat, akárcsak az állami közpénzek milliárdos lenyúlására összehozott alapítványi hálóról.

Ráadásul mind a tankerület, mind a kórház adósságállománya hónapról hónapra növekedést mutat, az iskolafenntartó tartozása a januári ugyanezen adatának már négyszerese.

A területért felelős Rétvári Bence korábban azzal is magyarázta a kórházi adósságállományt, hogy a lakosság által elvárt magasabb szinten nyújtott szolgáltatások költségvonzata is ok.

Rétvári kicsinálta a váci kórházat is

Különösen csúnyán hangzik ez a pofátlan kijelentés egy olyan politikus szájából, akinek főnöksége alatt a váci kórháznak megszüntették az önállóságát (a Honvédkórház vidéki kirendeltségévé tették), valamint tucatszámra hagyták el az intézményt szakemberek – köztük ápolók, orvosok és osztályvezetők is. A kórház munkatársi- és ágyszámát is jelentősen csökkentették Rétvári Bence képviselősége alatt.

Rétvári Bencéék megígérték egy új rendelőintézet építését, de négy év is kevés volt ahhoz, hogy a munkálatok megkezdődjenek, még az alapkövet sem tették le. Sőt, az építkezés forrását biztosító alapból milliárdokat vontak el.

Adósság adósság hátán

Mostanra pedig kiderült, hogy a Vác és környékét ellátó váci kórház, sőt, a diákok oktatásáért felelős tankerület pénzügyeit sem voltak képesek rendezni: adósságban úsznak az intézmények. Ahol Vácon a Fidesz megjelenik, ott adósságról szólnak a hírek. Az önkormányzati választáson megbukott Fördős-féle városvezetés is százmilliós nagyságrendű lejárt adósságállománnyal adta át a várost.

Mindeközben a fideszesek saját zsebükre azért gondoltak: csupán csak a váci kórházban százmilliónyi közpénzt csaltak el egy eszközbeszerzésen, megkárosítva ezzel a legrászorultabbakat, a betegeket. Az egészségügyért felelős tárca miniszterhelyettese a csalás idején is Rétvári Bence volt.

Mint a Vác és Környéke is már megírta, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára Rétvári Bence minisztériumát tavaly trágyadombnak nevezte. A Rétvári által is vezetett minisztérium ezen kívül több milliárd forintot juttatott Rétvári Bencéhez erősen kötődő alapítványokhoz, a profit pedig Rétvári munkatársánál landolt. Erről itt írtunk bővebben.