Rövid időn belül már a harmadik fontos pozíciójától kényszerül megválni Pető Tibor. Az alkalmatlan Fördős Attila emberének először az alpolgármesterséget kellett otthagynia, majd tavaly a váci Fidesz éléről távozott. Eddig elhallgatták, de mostanra egy dokumentumból kiderült: Pető Tibor lemondott a Magyar Evezős Szövetség elnöki tisztségéről. Hogy ez összefüggésben lehet-e a városban feltárt, nevéhez kötődő korrupciógyanús ügyekkel – amelyek közül úgy tudjuk, hogy az egyik nyomozati szakaszban volt –, arra még nem derült fény.

Pető azzal indokolja a távozását, hogy „saját” feladatai ellátása mellett nem tudja ellátni a szervezet elnöki tisztségét. Szerinte az elnökség „szinte mindennapi passzív jelenlétet” kíván. Nyilvánvaló, hogy a Szövetség részére beadott dokumentumban jobb (az egyébként értelmezhetetlen) „passzív jelenlétre” hivatkozni, mintsem százmilliók el nem számolásáról szóló vizsgálatról írni…

Pető Tibor evezős elnökké való legutóbbi megválasztásakor is látszódott, hogy alig-alig bírja a szakági szereplők bizalmát: akkor 33 igen mellett 30-an nem támogatták voksukkal.

Az el nem számolt focis százmilliók

A lemondási „indoklása” azért sem helytálló, mert Pető 2017-től vezette a szövetséget, amikor e tisztsége mellett nemcsak alpolgármesterként, hanem a váci utánpótlás fociklub (VVLSE) vezetőjeként is tevékenykedett, valamint a Fidesz helyi elnöke is volt – ez jóval több feladat, mint ami a vagyonnyilatkozatából kiolvasható.

A VVLSE információink szerint érintett egy rendőrségi nyomozásban, amely a klubnak nyújtott, de el nem számolt önkormányzati támogatás ügyében indult. A pénzek átadása után Pető alpolgármester és a VVLSE vezetője is volt egyszerre, tehát ő rendelkezhetett azzal a több száz millió forinttal, amellyel a lejárt határidő ellenére sem számoltak el.

Hol máshol dolgozna Pető utódja, mint a magyar közpénzből milliárdossá lett Mészároséknál?

Ezen lopásgyanús eset napvilágra kerülése időben pont megelőzte Pető tavalyi távozását a váci Fidesz éléről. A csere nem sikerült minőségire, ugyanis Petőt az „Egyszerűen senkik vagytok”-os videóból ismert táncostársa, Szádoczki Imre váltotta. Az ő kormánypárti beágyazottságát jól mutatja Facebook-oldala, ahol büszkén hirdeti, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS-nál dolgozik – vélhetően ezzel kompenzálva egyéb képességeinek hiányát.

Pető, mint a Rétvári-csapat méltó tagja

Pető nevéhez nemcsak a futballpénzek elszámolási ügye köthető, de a városnak százmilliós nagyságrendű mínuszt eredményező Harmatkertes szerződés is. Év elején derült ki, hogy vagyonnyilatkozata pontatlan és azzal sem állt a nyilvánosság elé, hogy milyen pénzből építtetne egy százmilliósra becsült társasházat Vác belvárosában. Utóbbira ugyanis semmilyen magyarázatot nem ad vagyonnyilatkozata.

Pető Tibor mindenesetre méltó tagja Rétvári Bence csapatának. Az országgyűlési képviselőhöz köthető alapítványi hálózat több milliárdnyi közpénzt vont magához a térségben élők pénzéből. Többek között ebből juthatott választási kampányra is, de a nagymarosi csicskasajtónak nevezett Vác Online kiadója és a 0627.hu is hatalmas pénzeket zsebelt be.