Egyre több az anomália Rétvári Bence kampányköltései körül. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy kampányeseményeit adóforintokból finanszíroztatta a hozzá kötődő, részben az EMMI-től közpénzmilliárdokhoz jutó alapítványi háló segítségével, de minisztériumi munkatársa és a titkára nevén levő szervezetek máshogy is beszálltak a kormánypárti politikus kampányába.

A hirdetések az online térben is jelentős mértékben befolyásolták a választásokat. A Vác független alpolgármestereként induló Inotay Gergely a Rétvári-hálózat összesített költésének töredékét, mindösszesen 552 ezer forintot költött online hirdetésre a kampány során. Ezzel szemben az újbudai Rétvári Bence kampányát – a Facebookon elérhető adatok alapján – csaknem 2,5 millió forinttal segítették meg a politikushoz kapcsolható propagandaoldalak. Csak Rétvári Bence hivatalos oldala 450 ezer forintot hirdetett el a kampányidőszakban, de beszállt még a KDNP-frakció is tízezrekkel a kormánypárti politikus kampányába.

Mely oldalak is segítették a Fidesz-KDNP-s hazugságkampányt? A Rétvári titkára által megvásárolt Vác Online és a 18 millió forintnyi közpénzből megcsinált 0627.hu főként Rétvári politikai ellenfelének lejáratására fordított elképesztő összegeket – közvetve vagy közvetlenül, de közpénzből.

A jól fizetett nagymarosi álhírgyáros…

Bőven másfél millió forint felett, 1,8 millió forintot költött a Rétvári Bence érdekeltségébe tartozó Vác Online politikai hirdetésekre kampányidőszakban. A Facebook adatai alapján rendesen beszállt Rétvári Bence kampányába a nagymarosi közpénztemetőből szerkesztett portál, amelyet még évekkel korábban Rétvári titkára, Bajor Gergő vásárolt meg, majd a hazugságai miatt pereket vesztő nagymarosi álhírgyáros vette át főszerkesztőként.

Többek között ilyenekre futotta a Rétvári-csapatnak az adófizetők pénzéből. Sokan elhitték, hiába a Fidesz tette tönkre az egészségügyet, ahogy a rezsicsökkentést is Orbán Viktorék szüntetik meg.

… és a felesége

A nagymarosi álhírgyáros felesége vezeti a kuratóriumát annak a Dunakanyar Média Alapítványnak, amely a 0627.hu nevű oldalt adja ki. Ez a portál szintén súlyos százezrekkel szállt be Rétvári kampánycéljaiba, így megszolgálva azt, hogy a gödiektől elvett Samsung-iparűzési adóból 18 milliót kaptak Rétvári párttársai jóvoltából. Összesen 606 ezer forintot vertek el Rétvárit dicsérő és ellenfelét lejárató hazugságkampányra.

Érdekesség, hogy a támogatással kapcsolatos dokumentumok alapján az alapítvány a Vác Online nagymarosi címére bejegyzett kiadójától rendelt hírszolgáltatást 4 millió forintért. Ez azt jelenti, hogy Hujbert István, a Vác Online főszerkesztőjének felesége a férje címére bejegyzett kft.-től rendelt több milliós szolgáltatást állami pénzből. Családban maradt, még, ha a közpénznyelő cég, a Hellodunakanyar Kft. Rétvári minisztériumi munkatársa, Zámbó Emese nevén is van. (Ennek tükrében kifejezetten nevetséges a közpénzkedvelő Hujbert-család blogjait olvasni. Merthogy híresztelések és sejtetések alapján pont azt hitetnék el a nagymarosi közpénzfalók Vác ellenzéki vezetéséről, mint amit ők maguk csinálnak).

Rétvári bizalmasai jól élnek a közösből

Legális ez? – merülhet fel a kérdés, azonban ma Magyarországon a hatóságok nem tüsténkednek, ha fideszesek dézsmálják a közvagyont. Miből van pénz, ha nincs bevétel? – adódik a másik kérdés. A 0627.hu esetében a gödi adófizetők „állták” Rétvári kampányát, a Vác Online esetében azonban minden környékbeli bedobott a közösbe, hogy a kormánypártiak ezért cserébe hazudozhassanak nekik.

Hiába beszélt békepártiságáról többször Inotay, Rétvári emberei a hirdetésekben nyugodt szívvel átverték a választókat. Az meg már mellékes, hogy a választások után az Orbán-kormány megindította a fegyverszállítást Ukrajnába.

A hirdetések nélkül működő Vác Online-t 2019-ben vásárolta meg Rétvári Bence titkára, a cigánydeportálási álmáról, majd testőri fellépéséről elhíresült Bajor Gergő. Az oldalt a nagymarosi Hujbert István szerkeszti (saját bevallása szerint főállásban), a Facebook-oldalhoz azonban 5 embernek van hozzáférése. A kiadója a Hellodunakanyar Kft., amely Rétvári minisztériumi munkatársa, Zámbó Emese nevén van. A cég többek között azokon az állami támogatásokon akaszt nagyokat beszámlázós rendezvényszervezőként, amelyet Bajor Gergő alapítványa, a Dunakanyari Védegylet Alapítvány kap a Rétvári-féle Polgári Estek megszervezésére. Attól a minisztériumtól, ahol Rétvári miniszterhelyettes. Rétvári emberének a cége durva összegeket tartalmazó számlázásokkal tehet zsebre annyi pénzt, hogy abból ne csak a gazdája politikai érdekeit szolgáló Vác Online fenntartására, de gazdája érdekeit szolgáló milliós költésekre is fussa. Erről korábban itt írtunk részletesen.

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján 5,8 millió forintot fordíthat egy egyéni országgyűlési képviselőjelölt kampányra, a költésekbe a Facebook-hirdetések is beleszámítanak. Rétváriék csaknem 3 millió forintot hirdettek el a kampányidőszakban, ehhez még nem is számoltuk hozzá a központi költségvetésből finanszírozott propagandaoldalakat, mint a Megafon vagy az Aktuális.

Csak erre az egy hirdetésre több százezer forintot költött a Fidesz-kormány által pénzelt Aktuális.

A villanyoszlopos reklámtáblák és az óriásplakátok is több milliós tételt jelentenek, főleg, ha előbbit emelőkosaras kocsival helyezik ki, mint Rétvári Bencénél. Ahogy nem volt ingyen a próbarendszámos réteseskocsi és a közpénztízmilliókból szervezett kampányesemények sora, amelyeken Rétvári fővédnökként tündökölhetett és amelyek hasznát Rétvári emberei tették zsebre. Rétvári – saját bevallása szerint – tízezernél több ingyen rétest osztott ki (sokszor bort és üdítőt is): csak ezek szervírozása és alapanyag költsége is milliós nagyságrendet emésztett fel.  Az Állami Számvevőszék a túlköltés kétszeresét fizettetheti vissza a jelöltekkel, de súlyos esetben mandátummegvonás is járhat.