Azt már régóta lehet tudni, hogy új Orbán-kormányban megszüntetik a kuplerájként működő Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI). A tárcához tartozott többek között az egészségügy és az oktatás területe is, amelyek évek óta romló tendenciát mutatnak. Elég csak a rekordmagas halálozási adatokra rápillantani vagy azt megnézni, hogy a magyar iskolások egyre rosszabban teljesítenek a nemzetközi felméréseken.

Az egészségügyet és az oktatást Orbán Viktor régi harcostársára, az ötszörösen kinevezett Pintér Sándorra bízta. Az egészségüggyel és az oktatással együtt a belügyminiszter Pest megye négyes számú választókerületének büszkeségét, az újbudai Rétvári Bencét is megörökölte az EMMI-től,

aki miniszterhelyettes lesz.

Rétvári Bence volt az, aki még EMMI-s miniszterhelyettesként öt év alatt nem tudta elindítani a váci Jávorszky Ödön Kórház új rendelőintézetének építését, a bontást viszont annak hazudták. A tárcája által felügyelt kórházak tízmilliárdos adósságállományt görgetnek maguk előtt, miközben folyamatos kapacitáshiánnyal küzdenek és gyakran megalázó körülmények között kénytelenek ott dolgozni az orvosok és az ápolók. A váci kórházban tavaly tömegesen mondtak fel az orvosok és a szakdolgozók, miközben az intézmény százmilliós adósságban úszik. Viszont intézett pénzt saját minisztériumától saját kampányeseményeire, amely a Vác Online-t is birtokló/kiadó munkatársainál, Bajor Gergőnél és Zámbó Emesénél landolt, de alapítványi hálózatuk is több milliárd forinttal gazdagodott közpénzből.