Hetek óta nem szállítják el a szelektív hulladékot Vác bizonyos részeiről, de a háztartási edények ürítése is akadozik. A tarthatatlan állapotra már az országos sajtó is felfigyelt: a Magyar Narancs írta meg, hogy a DTkH, azaz a szolgáltató nem végzi megfelelően a dolgát. A szemétszállítás 2020-as átvétele óta a cég kizárólagos feladata a hulladék elszállítása – a DTkH vezetője is hangsúlyozta, hogy a problémákkal ne az önkormányzathoz forduljanak. A lap megkereste a helyi szolgáltatót, a cég azonban nem válaszolt a megkeresésükre a cikk megjelenéséig.

Egy héttel korábban írtunk arról, hogy a szemétszállítással kapcsolatos feladatokat az állami kukaholdingként emlegetett céghez tereli a kormány. Ennek részeként állhatott elő az a helyzet, hogy a szemétdíjat az állami szolgáltatónak kell befizetni, a szemetet viszont egy másik vállalkozás viszi el. A váci szemétkáosszal kapcsolatban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. arról tájékoztatta a Magyar Narancs újságíróját hogy:

„Váratlan esemény esetén előfordulhat járatkimaradás, de azt a közszolgáltató cég általában igyekszik a lehető leghamarabb pótolni. (…) Nincs tudomásunk országos, rendszerszintű problémáról a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, ugyanakkor az esetet kivizsgáljuk.”

Azt a hosszú ideje húzódó szeméthelyzet jól mutatja, hogy Rétvári Bencével valódi parlamenti képviselet nélkül maradt Vác. Az újbudai miniszterhelyettes a parlamentben nem kérte nyilvánosan saját kormányát a helyzet rendezésére. Azt a kormányt, amely a szemétszállítás államosításáról döntött.