Hiába van kijelölt helye a sajtónak, Hujbert István, a Vác Online felelős szerkesztője úgy érezte, hogy a város vezetése és a jogszabályok felett áll. A polgármester és a jegyző kérése ellenére sem volt hajlandó elfoglalni a sajtónak kijelölt helyet Rétvári álhírgyárosa. Ő volt az egyetlen, a valódi sajtótermékek dolgozóinak a szabályokkal egyáltalán nem volt problémája.

A polgármester a júniusi testületi ülés első szünete után kérte meg Hujbert Istvánt, hogy a többi sajtótermék munkatársához hasonlóan foglalja el a média képviselői számára kijelölt helyet. A  hírhamisító azonban ezt megtagadta. A váci önkormányzatiság történetében példátlan pofátlanságot követően technikai szünetet rendeltek el (próbálkozott volna ilyennel Rétvári propagandistája az előző városvezetés alatt, valószínűleg két pofonnal lett volna a helyére küldve, ahogy legutóbb az egyik óbégató képviselő is a váci biciklisboltnál).

A technikai szünet után Kászonyi Károly az ügyrendi bizottság vezetőjeként kérte a sajtó képviselőit, hogy jelentkezzenek. Kiderült, hogy még a kamerával rendelkező újságíróknak sem okozott nehézséget a szabály betartása. Egyedül a nehéz felfogású nagymarosi álhírgyáros nem akart eleget tenni a kérésnek.

Korábban is hasonló rendszer vonatkozott a médiára

A jegyző arra emlékeztette a hírhamisító érdekében fellépő fideszes Pető Csillát, hogy a korábbi fideszes városvezetés alatt is ugyanez volt a szabályozás. Az ülések elején arra kérték a sajtó képviselőit, hogy kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközeiket a városi televízióéval egy vonalban vagy amögé helyezzék el.

Egyébként az ülés sajtómeghívója is tartalmazza azt, hogy a sajtó munkatársainak a kijelölt helyről kell tudósítania többek között annak érdekében, hogy ne zavarják a többi sajtómunkást, vagy a részt vevő váci polgárokat. Régóta lehet tudni, hogy a nagymarosi közpénztemetőben élő Hujbert István szövegértésével problémák vannak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az általa feltételezhetően közpénzből szerkesztett Vác Online számtalan elbukott sajtópere.

A hatalom jól megfizeti mutatványaiért a Vác Online köreit. Hujbert Istvánék nagymarosi címére tavaly is több tízmillió forint közpénz érkezett, felesége a szintén közpénzből kitömött 0627 nevű propagandaoldal kiadóját vezeti. A címükre bejegyzett Hellodunakanyar Kft.-nek 50 milliós forgalma volt, nagyrészt állami pénzekből fizetett „rendezvényszervezési” munkákból.