Már jogszabályokra hivatkozva tagadják meg Vác Város Önkormányzatától, hogy pontosan megismerje, mire költötték a település több mint 250 millió forintját a helyi futballéletben. A város még 2019 előtt adott a váci futball TAO-pályázataihoz 250 millió forint önrészt. A stadionfelújítás-projekt a 2020-ban lejárt határidő ellenére sem fejeződött be, a 78 millióval támogatott futballakadémia-fejlesztés szemmel láthatóan el sem kezdődött a volt laktanyában. Azóta sem tudni, hogy hol van a pénz és mire ment el.

Csaknem egy éve nem számol el a várostól kapott negyedmilliárd forinttal a Pető Tibor korábbi fideszes alpolgármester vezette Vác Városi Labdarúgó SE (VVLSE). Azt állítják, hogy szabályosan jártak el és a támogatást felhasználták. Az önkormányzat az üres telek és a meg nem valósult stadionfejlesztési tételek miatt viszont azt kéri, hogy az elszámolásban érintett tételeket független műszaki ellenőrrel vizsgáltassák. Ez utóbbi azért lehet kulcsfontosságú, mert egy független szakember meg tudja mondani, hogy a már kiállított számlák és a mögöttük rejlő munka valóban azt az értéket képviselik-e, ami a gyakorlatban megvalósult. Ezzel kizárható lenne, hogy az önkormányzat pénzét túlárazva saját zsebekbe vándoroltatták az érintettek.

A VVLSE által irányított Vác FC ügyvezetője városházi forrásaink tájékoztatása alapján egy korábbi levelében nem volt hajlandó megengedni a műszaki ellenőrzést. Belák Gyula városvezetésnek küldött leveleiben úgy nyilatkozik, hogy lezártnak tekintik az elszámolást, noha azóta sem világos, hogy mi lett a váciak negyedmilliárd forintjával. Szerinte az önkormányzat érdemi, alátámasztott aggályt az elszámolással kapcsolatban nem jelzett, ezért a korábban Sződligeten Fidesz-jelöltként indult Belák politikai ügynek tekinti, hogy nem fogadták el a beszámolót.

Korábban a Váci Hírnök írt arról, hogy Pető Tibor és társa egy hivatalos dokumentum szerint zsebbe követelt pénzt a Vác FC korábbi vezetőitől. A klubot végül 2019-ben vették át Petőék, azóta az NB II-es csapatból az NB III stabil kiesőjelöltje lett. Pető neve nemrég felmerült egy másik érdekes ügyben is, ahol a fideszes politikus akkora társasházat akart építtetni, amelyre – legalább is a vagyonbevallásai alapján – nem volt fedezete.

Ráfizet a város az áremelkedések miatt

A város részben az emelkedő energiaárak miatt milliókat fizet azért, hogy a váci csapatok használni tudják a stadiont. A. Vác FC 2018. március 22-én 5 évre kapta ingyenesen meg a stadion használatának jogát, tehát a Fördős-éra alatt. A csapatot időközben bekebelező VVLSE a hátsó kispályák használatáért fizet bérleti díjat, de mivel lényegében a Vác FC és az egyesület azonos körhöz tartozik, számos mód van a szabályok kijátszására a Pető Tibor vezette egyesületnél.

Probléma, hogy a stadion bérbeadásának díjtáblázata a korábbi, fideszes vezetés idején úgy lett elfogadva, hogy abban fix díjat szabtak a rezsiköltségek helyett. Világítás nélkül 5000 forint, világítással 7000 a nagy pálya óránkénti bérleti díja. Csakhogy ez az öt éves ciklus elején még fedezhette az időközben többszörösére emelkedett áramárakat(az önkormányzati tulajdonú stadionra nem vonatkozik a rezsicsökkentés).

Az önkormányzat a veszélyhelyzetre hivatkozva meghozott kormányzati intézkedések miatt nem tudott érdemben javítani a helyzeten.