Elküldték a Vác FC több játékosát a csapattól információink szerint, a klub több száz milliós adóssággal küzd. Rétvári Bence bagázsának három év alatt sikerült megsemmisíteni a váci futballt. A csapatot birtokló Pető Tibor elnökölte egyesület múlt havi közgyűlésén is igencsak paprikás volt a hangulat, noha akkor még nem volt egyértelmű, hogy milyen jövő áll a két éve még NB II-ben játszó csapat előtt. Hamarosan bejelenthetik, hogy a fizetésképtelenség miatt búcsút intenek az NB III-nak és a megyei bajnokságban indulhathatnak. 

Mindez azt is jelentheti, hogy az önkormányzat felé valószínűleg nem fog tudni elszámolni a klubcsapat a stadionfelújításhoz tao-önrészként adott 180 millió forinttal. Ez minden bizonnyal a bűncselekmény gyanúját is felveti.

A helyzet azért is meglepő, mert a korábbi nyilatkozatok alapján szinte tartozásmentesen vette át a Vác FC-t Rétvári Bencével közösen Pető Tibor. Pető 2019 nyarán nemcsak a klubot megszerző VVLSE vezetője, de a város fideszes alpolgármestere is volt. A Váci Hírnök egy hivatalos dokumentumra hivatkozva írt arról nemrég, hogy a régi tulajdonosi körtől Petőék pénzt követelhettek a zsebükbe. Pető azt is hangsúlyozta a cikk alapján, hogy ő keresztbe tud tenni a csapatnak. 

Hallgatnak az érintettek

Kerestük az érintetteket. A Vác FC ügyvezetőjének, Belák Gyulának (aki a Fidesz jelöltje volt Sződligeten) és Pető Tibornak is elküldtük a kérdéseinket, azonban nem érkezett válasz megkeresésünkre. Többek közt azt szerettük volna megtudni:

  • Milyen tartozásállománnyal vették át az előző tulajdonostól a Vác FC-t 2019-ben?
  • A klubcsapat anyagi helyzete lehetővé teszi, hogy a Vác FC a 2022/23-as szezonban is NB III-as résztvevő legyen?
  • Úgy tudjuk, hogy felmerült a tulajdonosváltás lehetősége. Ki lehet a vevő? Zajlanak már tárgyalások?
  • A VVLSE egyenlege 10 millió forint mínuszban van, miközben 80 millió forintot adott kölcsön a Vác FC-nek. Jogilag és erkölcsileg elfogadhatónak tartja-e ön ezt a konstrukciót?

Hamarosan kiderülhet, hogy Pető Tibor és a fideszes emberei milyen károkat okoztak még a váci futballéletnek. A további fejleményekről hamarosan beszámolunk.