Három év kellett Rétvári Bence társaságának, hogy szétverjék a Vác FC-t. Annak ellenére sikerült összehozniuk ezt a „bravúrt”, hogy szinte tartozásmentesen vették át 2019-ben a korábbi angol tulajtól az akkor még NB II-es csapatot.

Azt már korábban is lehetett sejteni, hogy nagy a baj. Az önkormányzat hiába támogatta ingyenes pályahasználattal, közüzemi költségek kifizetésével és a tao-beruházáshoz szükséges önrésszel a csapatot, utóbbival még el sem tudtak számolni.

Az ultrákon nem múlott semmi, zúgott is rendszeresen a Pető takarodj a mérkőzések alatt. Kép forrása: vacfc.com

A korábbi, klubbal kapcsolatos írásunk után nem sokkal kiadott közleményben tudatták, hogy a legutóbb Vác FC néven az NB III-ban szerepelt váci felnőtt labdarúgó együttes nem lép pályára egyik osztályban sem a jövőben .

A döntés a június 29-i elnökségi ülésen született meg, miszerint a Vác FC-t 2019-től tulajdonló Vác Városi Labdarúgó SE (VVLSE) „nem látja az NB III-es működéshez szükséges fedezetet.”

Az említett közlemény szerint a Nógrád megyei bajnokságot megnyerő és sikeres osztályozó után NB III-ba felkerült Bánk-Dalnoki Akadémia a következő idényben a váci stadionban rendezné hazai mérkőzéseit (Bánk-Dalnoki-Vác VLSE néven) – amennyiben ehhez a későbbi pályaellenőrzés során a Magyar Labdarúgó Szövetség engedélyt ad. Az utánpótlásneveléssel foglalkozó VVLSE pedig a negyedik vonalban, a Pest megyei pontvadászatban szerepel majd, amennyiben elfogadják a nevezését.

Szakmai szempontok helyett lojalitás

A Vác FC-t tulajdonló egyesületet Pető Tibor vezette, aki korábban Vác gazdasági ügyekért felelős (!) fideszes alpolgármestere, és a nagyobbik kormánypárt helyi elnöke volt. A Vác FC ügyvezetője az a Belák Gyula, aki korábban fideszes színekben indult Sződligeten. A csapatot 2019 nyarán vették át a korábbi angol tulajdonostól. Akkor Rétvári Bence arról beszélt a Fidesz-KDNP Facebook-oldalán megtalálható beszámoló szerint, hogy:

„Bár a pályán csak 11-en képviselik a települést, a játékosok sikere a város lakóit erősíti, kovácsolja össze. Ezért fontos és örömteli, hogy a Vác labdarugó csapata új kezdet előtt áll – immár hazai kézben, magyar tulajdonban.”

Pető Tibor, a Vác FC sírásója akkor még úgy látta: az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a csapat NB II-s licencét, ha nem veszik vissza a csapatot az angol tulajdonostól, akkor a szép múltú csapat visszacsúszhatott volna a Megye IV. szintre. Áldozatok árán ugyan, de megmaradt a lehetősége annak, hogy a másodosztályban szép eredményeket érjenek el, s akár visszatérhessenek egyszer az NB I-be is, s ez az utánpótlás számára is kellő motivációt ad.

„Minden felelősnek lámpavas”

Közben az egyik, csaknem ezer követővel rendelkező szurkolói oldal is foglalkozott a Vác FC szétverésével. Ők úgy tudják, hogy az U19-esek közül is sokan távozni szeretnének így – ha az információik helyt állnak – akkor még a megyei indulás sem biztos, hogy összejön Petőéknek.

Az oldal a „Minden felelősnek lámpavas” fordulattal zárja a bejegyzést, ebben az esetben minden bizonnyal azoknak címezve, akik politikai érdeküket szem előtt tartva hozzá nem értésükkel véget vetettek egy több mint 120 éves történetnek.