Jól szétverte a kormány a hulladékszállítási rendszert az államosítással. Sokan ugyan még mindig azt hiszik, hogy önkormányzati feladat, a szemétszállítást valójában már 2016-ban elkezdték kicsavarni a települések kezéből. A folyamat az elmúlt években ért véget, nem véletlen, hogy onnantól kezdve fordul elő egyre gyakrabban az otthagyott szelektív hulladék és az ürítetlen kukák látványa.

A szolgáltató nem tehető egyedüli felelőssé a helyzetért. A lakók az állami kukaholdingnak fizetik a szemétdíjat. Az így beszedett összeget osztja szét a kormányzat által felügyelt cég a szolgáltatók között. Csakhogy a szolgáltatók nem az elvégzett munka arányában kapnak pénzt. Így fordulhat elő, hogy nem tudják megfizetni a munkásokat, és egy kiesett kukásautó pótlása is nehézséget okoz.

A zöldhulladékot sem tudják elszállítani időben. Forrás: Facebook

A Vácon is tapasztalt gondokat egyetlen egy ember lenne képes érdemben befolyásolni a megoldás felé. Rétvári Bence eddig azonban nem intézkedett a botrányos pénzlenyúlás és az elszállítatlan szemét ügyében. Ő újbudai, így elképzelhető, hogy fel sem tűnik neki az, hogy az állami szolgáltató nem végzi rendesen a feladatát.

Fideszes polgármester is panaszkodik

A Zöld Híd önkormányzati társulás elnöke azt állítja, a szolgáltató több mint egymilliárd forinttal kevesebb összegről állíthat ki számlát az NHKV-nak, de az állami kukaholding még azt sem fizeti ki. Egyre több települést érint a Pest megyei szeméthelyzet. A Magyar Narancs írt a problémáról, a Zöld Híd-elnök pedig nem más, mint Kistarcsa fideszes polgármestere.

Ehhez hasonló látvány egyre gyakrabban fogadja a helyieket. Fotó: Béres Máté/Magyar Narancs

Juhász István egy bejegyzésben fakadt ki. Azt írta, 2019 novemberében vette át az elnökséget, amikor a Zöld Híd évente több mint 600 millió forint mínuszt termelt. A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH), a térség szemétszolgáltatója kisebbségi tulajdonossá vált, és a veszteséges működésből sikerült nyereségessé tenni a céget.

Aztán jött a pénzt beszedő/visszaosztó állami kukaholding és sikerült pár hónap alatt elérnie a mai áldatlan állapotokat.

Mint kiderült: a nettó 3,5 milliárdos munka ellenértékeként 2,1 milliárdra tarthattak igény, ám a kukaholding azt sem fizette ki a kukákat ürítő cégnek. Így már rögtön érthető, hogy miért áll hegyekben olykor heteken keresztül a Pest megyei fideszes és nem fideszes településeken egyaránt. Nincsből sem szervízt, sem pedig munkásokat nem lehet fizetni.

Frissítés (07.08): közleményben magyarázkodik a kukaholding

Érdekes, hogy az állami kukaholdinghoz egyeztetés érdekében szinte lehetetlen bejutni, de arra van energiájuk, hogy a Vác és környékének is megpróbálják megmagyarázni azt, hogy minden rendben van. A DTKH-ra mutogatnak, és azt emlegetik, hogy egy rendelet alapján fizetnek a szolgáltatóknak (ez valószínűleg ugyanúgy állami hatáskör). Közleményükben azt állítják, hogy jelenleg nincs kifizetetlen, lejárt számlájuk a DTKH felé, ezt most teljes terjedelemben, változtatás nélkül közöljük:

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók részére a szolgáltatási díj kifizetését a Koordináló szerv által fizetendő hulladékgazdálkodási szolgáltatási díjról szóló rendelet (Díjrendelet) alapján végzi. Az NHKV Zrt. a közszolgáltató társaságok adatszolgáltatásaiban szereplő adatok alapján végzi számításait és az adatszolgáltatásokban szereplő ellentmondásokat, hiányosságokat folyamatosan egyezteti a közszolgáltató társaságokkal.

Társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a DTkH Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak (továbbiakban DTKH). Az NHKV Zrt. a jogszabályoknak megfelelően megtérít minden, adatszolgáltatással alátámasztott hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos költséget a DTKH-nak. Mivel a DTKH ezidáig nem tudta alátámasztani a forrásigényét a Díjrendelet alapján, annak kifizetésére a jogszabály nem ad lehetőséget.

Az üggyel kapcsolatban a Zöld Híd Társulás elnökének legutóbbi Facebook-bejegyzésére is szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyben ifj. Juhász István a következőket írja: „Úton a megoldás a Dtkh-Zöld Híd-NHKV elszámolási ügyében! Most is folyamatosan zajlik a személyes- és az adategyeztetés is a pontos számokról. Én úgy gondolom, hogy egy kompromisszumos megegyezés szélén állunk, ami nagyban köszönhető az NHKV Zrt. partneri és konstruktív hozzáállásának, amivel a helyzet mielőbbi megoldására törekedik az egyeztetések során.”

A közszolgáltatási szerződésben vállaltak és jogszabályban előírtak teljesítéséért a DTKH Nonprofit Kft. a felelős, így a hulladék megfelelő módon és gyakorisággal történő elszállítása teljes mértékben a cég feladata.

A cikk témájával kapcsolatban az NHKV Zrt.-t nem keresték meg, így lehetőségünk sem volt a tényeket a nyilvánosság elé tárni.