Paprikás volt a hangulat azon a városházi fórumon, amelyet a Vác FC szétverésével kapcsolatban tartottak. Drukkerek, szakemberek, a Vác Városi Labdarúgó SE (VVLSE) és a Vác FC vezetői is jelen voltak. A felszólalók többsége egyértelműen Pető Tibor fideszes politikust, a VVLSE elnökét hibáztatta az előállt helyzetért.

Múlt héten derült ki, hogy a Vác FC gyakorlatilag működésképtelenné vált. A csapat nem indul el egyik bajnokságban sem, tulajdonosa – a VVLSE – viszont az NB III-ba feljutó Bánk-Dalnoki Akadémiát Vácra csábítva folytatná. Ez címerével is a 123 éves múltra utaló váci klub végét jelenti. A váci polgármester emiatt hirdetett fórumot csütörtök délutánra.

Matkovich Ilona polgármester arról beszélt, hogy a város lehetőségeihez képest eddig is megadott minden segítséget a helyi sportolóknak és a jövőben is ezt fogja tenni. Azzal folytatta, hogy Vác hitelből támogatta a stadionberuházást és a VVLSE akadémiájának létrehozását, mégsem valósultak meg a projektek. A városvezetés konstruktív volt: még a meg nem valósult akadémiával kapcsolatban is felajánlották, hogy a támogatás visszafizetése után új megállapodást kötnek. Csakhogy a 78 millió forinttal a határidő lejárta után két évvel sem tudtak Pető Tiborék elszámolni. Ahogy a stadion tao-önrészére adott 180 millió forinttal sem.

Kamu Tibi maradna a váci foci élén

A stadion állapotáról folyamatos diavetítés volt a fórum alatt, így minden résztvevő láthatta, hogy milyen gyalázatos állapotok uralkodnak a váci stadionban. Épp ezért volt különösen nevetséges, amikor Pető Tibor, a Vác FC sírásója arról beszélt, hogy közösen bejárhatnák a létesítményt valamikor az önkormányzattal, hogy aztán a kivitelező kijavítsa a hiányosságokat. Amelyekből több van, mint az elkészült projektelemekből, két évvel a tervezett átadási határidő után. Hangosan ki is nevette Petőt a hallgatóság,

„hazudsz”, „hol a pénz?”

bekiabálásokkal kísérve. A polgármester szavaiból ráadásul az is kiderült, hogy a korábbi egyeztetéseket pont a futballvezetők hátráltatták azzal, hogy egy hónapon keresztül szabadságra hivatkoztak.

Pető Tibor és Rétvári Bence. 2019-ben még az NB I-es feljutásról álmodoztak. Az önkormányzati támogatás ellenére három év alatt szétverték a csapatot.

A fórum valamennyi résztvevője felszólalhatott, nem meglepő, hogy a kérdések többsége Rétvári emberéhez érkezett. Az is felmerült, hogy Pető még csak nem is tagja az általa elnökölt VVLSE-nek! Egyik klubtag szerint soha nem kezdeményezte felvételét az egyesületbe. Kiderült, hogy a tagokat meg sem kérdezték, amikor átvették a Vác FC-t, pedig erről szavazni kellett volna.

A felszólalók közül edzők, VVLSE-tagok és a Vác FC vezérszurkolói is lemondásra szólították fel az alkalmatlan Petőt. A fideszes politikus erre azonban nem volt hajlandó, ígéretet sem tett rá. Szavaiból az derült ki, hogy sokáig maradna még a százmilliós közpénzforrás (tao-rendszer) közelében. Többen azt rótták fel neki, hogy lemondatni nem tudják, mert a VVLSE vezetőségébe a saját embereit ültette be.

Nem lehet véletlen, hogy mindeddig nem adott magyarázatot arra, hogy miből építtetett volna társasházat a belváros szívében.

Így láthatta ezt az egyik hozzászóló is, aki szerint Petőt és csapatát csak a pénz motiválja és a gyerekek elől elvették a jövőt. Még ennél is nagyobb erkölcsi probléma lehet a fideszes politikusnál Lebán Tibor szavai alapján. A váci sportélet köztiszteletben álló alakja  felügyelőbizottsági elnökként arról beszélt:

Úgy tudja, hogy a VVLSE nevében Pető vállalta azt, hogy a Bánk helyett kifizetik a váci stadion bérlését. Ez azt jelenti, hogy a VVLSE-ben edző gyermekek tagdíjat fizető szülei állnák a bánki Dalnoki Akadémia váci szereplését.

A közönség soraiban hallható zúgolódás ellenére Pető Tibor nem érezte azt, hogy cáfolnia kellene a Lebán Tibor által elmondottakat.

A fórum alapján úgy tűnik, hogy a váci önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a váci foci működőképes legyen, de ezt nem tudja megtenni egy olyan partnerrel, akinél százmilliók válnak köddé, a vállalt beruházásokból pedig semmi nem teljesül. A drukkerek és az edzők is a folytatás és a csapat mellett állnak. Azutóbbinak – az elhangzott vélemények szerint – Pető Tibor az egyetlen akadálya, aki tehetségtelensége ellenére, a Vác FC szétverése után sem hajlandó eltűnni a váci futballéletből.