A magyar és a külföldi médiát is bejárta Orbán Viktor tusványosi beszéde, a fajelméleti fejtegetés. A miniszterelnök arról beszélt, hogy „mi magyarok nem vagyunk kevert fajúak és nem is szeretnénk azzá válni.”

Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök egyik legrégebbi tanácsadója nyílt levélben hasonlította a kormányfőt a náci birodalom fő propagandistájához, Joseph Goebbelshez, majd felmondott. A MAZSIHISZ és a kormánybarát EMIH is bírálta Orbán agymenését, amiről egyébként legfeljebb a folyamatosan a Fidesz-propagandából tájékozódó emberek hiszik el, hogy igaz.

Lapítanak, mint…

A váci közéletben azonban van két ember, akinek a lehető leghangosabban kellene elhatárolódnia a miniszterelnök szavaitól. Az első világháborús sisakból (akkor, ugye, még nem léteztek nácik), nácibotrányt alkotó Szádoczki Imre Fidesz-elnök és a füttyszavára táncoló Turai János helyi hitközségvezető most ezt nem teszi. Olyannyira nem, hogy míg Szádoczki mélyen hallgat, Turai hatalmas nyelvcsapásokkal igyekszik megvédeni a miniszterelnököt.

Hamar mémmé vált Orbán újabb sületlensége. Ismeretlen szerző műve.

A váci MAZSIHISZ-vezető a magyar zsidóság nevében visszautasította az Orbánt érő vádakat, és ebben az sem zavarta, hogy a kormányfő szavait két országos szervezet és saját tanácsadója is elítélte. Turai szerint a zsidók nem kérnek kioktatást arról, hogy mitől kell félni – mondta mindezt a kormányközeli Magyar Nemzetnek.

A választások előtt még minden baloldaliban nácit láttak

Turaiék a választások előtt műbalhéikkal körbehaknizták a helyi és a kormánypárti sajtót is, elhatárolódási versenyüknek talán csak az vetett véget, hogy a váciak többsége helyén kezelte a két politikus szavait.

A kép jobb oldalán Szádoczki Imre röhögcsél kedélyesen főnökével.

Jó tudni, hogy a gerinc rendkívül teherbíró szerkezet, hiszen az említett két embernek az elmúlt hónapok műbalhéi után minimum egy közleményt illene kiadni a témában, egy héttel a beszéd elhangzása után. Nemhogy mentegetni a fajelméleti okfejtést. Az, hogy Szádoczki a mai napig lapít, csak egy dolgot jelent: a kormánypártok helyi vazallusait csak az érdekli, hogy a jelenlegi városvezetést bármilyen eszközzel megpróbálják lejáratni. Ha valóban a nácibeszéd miatt aggódnának, akkor már elítélték volna Orbán szavait.