A Fidesz-kormány megszüntette a moratóriumot

.

Az új váci városvezetés a 2019-es megválasztása után többek között a lakásállományt is megdöbbentő állapotban találta. A helyi kormánypártok alatt (ahogy ezt egy KDNP-s képviselő elismerte) úgynevezett kúrólaknak használtak bérlakásokat, az állomány nagy részét pedig hagyták lerohadni 2010 és 2019 között.

A bérleti díjakra és az elmaradásokra sem figyeltek, amely a Váci Hírnök összefoglalója szerint jelentős károkat okozott a városnak. A bérlők által felhalmozott, több mint 80 millió forintnyi tartozás az állomány közel harmadát terhelte, miközben a kilakoltatásokat esetenként kilencéves késéssel, csupán a leváltása előtt nem sokkal indította el a régi vezetés.

.

Milliós tartozások, a számlát a váciak állják

Volt olyan lakó, aki 2007 óta nem fizetett az önkormányzatnak – mégis a lakásban maradhatott. Pedig egy szociális bérlakás esetében az összeg jóval alacsonyabb (legfeljebb 15 ezer forint), mint a piaci díj. De, vannak 2-5 ezer forintos havi bérleti díjak is. A legnagyobb adós 3 millió forint feletti összeggel tartozott 2020 elején a városnak. Ezek a be nem fizetett pénzek a város működtetésére, fejlesztésére szánt keretből hiányoznak jelenleg is.

Fördős Attiláék 2019-es leváltása után az új vezetés mindent megtett azért, hogy aki valóban rászorul, ne kerüljön bajba. A nemfizetőknek lehetőséget biztosítottak az újrakezdésre – többen éltek is a város által kínált egyezséggel. A koronavírus-járvány miatt a kormány kilakoltatási moratóriumot rendelt el, a veszélyhelyzet elmúltával pedig tovább folytatódhatnak a már bírósági szakaszban levő eljárások. Úgy tudjuk, alig egy tucat notórius nemfizetőt érint a kormányzat döntése.