A Márvány térre gyűjtött összeg nincs a város célszámláján

.

Jótékonykodás, váci közösségi események, lecsófesztivál – szinte minden vácinak ez ugorhat be, ha meghallja a Fónagy István váci vendéglátós által vezetett Vendégvárók Váci Egyesülete nevét. A szervezet számtalan olyan rendezvényt bonyolított, mint a hétvégi lecsófesztivál, vagy épp a december végi forraltborfőző verseny.

Két utóbbi eseménynek állandó jelleggel jótékony célt fogalmaznak meg a szervezők. Míg korábban perselybe dobott adománnyal, mostanában már kóstolójeggyel lehet fogyasztani a versenyben részt vevő csapatok főztjeiből. Pár év alatt milliók gyűltek így össze. A bevételeket a szervezők közlése alapján mindig valamilyen jótékony célra fordítják.

.

A hivatalos beszámolókban nincs nyoma az adományoknak

.

A Vendégvárók Váci Egyesülete birosag.hu-n megtalálható pénzügyi beszámolóiból azonban nem látszik, hogy az elmúlt években bármilyen összeget átvettek volna és azt jótékony célra fordították volna. Hazánkban a jogszabályi kereteket a korábbi indoklás szerint épp azért alakították így, hogy a beszedett összegek elsikkasztását, saját célra fordítását megakadályozzák (lásd: Gyermekrák Alapítvány).

A váci egyesület 2020-ban a Lecsófesztivál keretein belül – a város által meghirdetett gyűjtéshez csatlakozva – a Márvány tér jelenleg is zajló felújítására gyűjtött adományokat. Csakhogy az erre a célra létrehozott adománygyűjtő számlára a mai napig nem érkezett meg az összegyűjtött, az ESTV beszámolója szerint elméletileg 150 ezer forintnyi adomány.

A pénznek Fónagy Istvánék leadott hivatalos beszámolójában sincsen nyoma. A lecsófesztiválon és a többi rendezvényen beszedett összeg ellenére a mérleg alapján mindössze 20 ezer forint bevétele volt az egyesületnek 2020-ban. A társaság 2021-es mérlegében sincs sokkal több bevétel feltüntetve: mindössze 30 ezer forint, amelyből 20 ezer forint tagdíj mellett 10 ezer forintnyi adomány is összejött. Ugyanakkor csak ebben az évben ötszázezer forint jött össze Fónagyéknak.

Fónagy István az átadásra váró serleggel

Aki indult korábban lecsófőző versenyen, az tudhatja, hogy sok esetben az egyesület által egész évre bevallott összegnél is több bevétel lehet egy-egy asztalnál.

Az egyik főző csapat vezetője lapunknak ezt megerősítette. Hozzátette, hogy főzésüknél a kiárusított mintegy 100 adag lecsó után befolyt, a szervező által adott befőttes üvegbe gyűjtött tízezreket Fónagy egyszerűen fogta, számolás és nyugta nélkül csak úgy elvitte.

.

Nem csak a bevallásokból hiányzik félmillió

.

Kérdéseinkkel megkerestük Fónagy Istvánt, aki válaszában 570 ezer forintnyi adományt ismert el, mint amely összeg a kóstolásokból három év (2019, 2020, 2021) alatt befolyt. Az általa most írtaknak ellentmond a váci ES TV három utolsó lecsófőésről adott tájékoztatása, melyekben a Fónagy által most bevallott összeg több, mint duplája szerepel.

Fónagy egyéb bevételeket és olyan kiadásokat is felsorolt, mint például a színpadtechnika vagy az áramvételezési költség. Ugyanakkor ezeknek sincs semmilyen nyomuk a birosag.hu-n megtalálható mérlegben. Az elszámolást firtató kérdésekkel kapcsolatban úgy reagált:

„ha tetszik hanem tetszik és  természetesen  minden egyes támogatás  percről percre a saját Facebook oldalamon nyomon követhető  micsoda karitatív tevékenységet végzünk időt és energiát nem számítva”

Ez azt jelenti, hogy hivatalosan semmivel nem igazolható az, hogy az adományozásból befolyt összeg pontosan hogyan és milyen célokra lett felhasználva. De, a Fónagy István elnökölte egyesület hivatalos bevallásaiban a lecsófesztiválon résztvevő csapatok nevezési díja sincs benne, amely szintén százezres nagyságrendű összeg.


FÓNAGY ISTVÁN VÁLASZÁT AZ ALÁBBIAKBAN TELJES EGÉSZÉBEN KÖZÖLJÜK:

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Fónagy István azt közölte, hogy a korábbi beszámolóval ellentétben csak 50 ezer forintot ajánlott fel a Márvány térre.