Nehéz gazdasági időket él Magyarország minden idők legrosszabb kormányzati gazdasági teljesítménye miatt. Emelkedő megélhetési költségek, rejtett megszorítások és a városokat érintő elvonások. Váctól a kormány éves szinten milliárdos nagyságrendben von el, ami felelős gazdálkodást követel meg a mindenkori városvezetéstől. 

Érden nemrég az újraválasztott ellenzéki városvezetés tilalmat vezetett be a társasház-építésekre vonatkozóan. A város zsúfoltságán kívül az is szerepet játszhatott a döntésben, hogy a vállalkozások nem járultak hozzá a pluszlakosokkal járó önkormányzati kiadásokhoz. Az új lakókkal együtt ugyanis az önkormányzati költségek is megnőnek. Az utak kialakítását, a közvilágítást, a parkosítást a városon kérik számon azok, akik tudták, hogy hova költöznek. A csak részben kompenzált intézményi ellátásról nem is beszélve – elég, ha az önkormányzati fenntartású óvodák, bölcsődék népességszám-növekedés miatti kényszerű bővítésére gondolunk. 

Most kiderülhet, hogy vajon a Fidesznek valóban Vác érdeke az első vagy csak kampányszlogen volt. Eddig csak szájkarate szintjén álltak bele a polgármester családja általi építkezésekbe. Ha Szádoczki Imréék komolyan gondolják az ügyet, akkor a jelenlegi kormánypárti képviselők minden bizonnyal már dolgoznak egy olyan javaslaton, amely a társasház/lakóparképítés tilalmáról szól. Hiába vannak kisebbségben, a javaslat mellett bizonyára az Összefogás Vácért képviselői is kiállnának, hiszen a kisváci választási eredmények számukra is világossá tették azt, hogy a lakosság mit gondol a társasházépítésekről. Persze az Összefogás Vácért képviselőinek – így Matkovich Ilonának is – együtt kellene leadni a szavazataikat, csakhogy a polgármester családi kötődésű érintettsége végett kérdéses, hogy ő mit választ. 

Így végre pont kerülhetne annak a történetnek a végére is, hogy valós-e, amit a Fidesz a sikertelen kampánya során hajtogatott a társasházak szaporodásáról, vagy az is egy kamu volt.