Orvoshiány, várólista, korrupció, önállóság elvesztése

.

A váci kórház újabb csapásra készülhet: tovább folytatja a Fidesz az ágyszámleépítést az egészségügyben. Erről, az egészségügyi ellátást tovább tépázó intézkedésről Rétvári Bence minisztériumának államtitkára, Takács Péter beszélt a Kórházszövetség múlt heti konferenciáján.

A váci Jávorszky Ödön Kórház eddig is megsínylette a Fidesz egészségpolitikáját, erről a Váci Hírlap írt részletesen tavaly. Mint beszámoltak róla, a 2010-es állapothoz képest (amikor 567 volt az ágyszám) Rétvári Bence parlamenti képviselősége alatt közel félszázzal csökkent ez a meghatározó adat. Rétvári képviselősége alatt a kórház álláshelyeit sem hagyta békén a Fördős-Pető-Mokánszky féle városvezetés. A kormánypártiak 2010. októberi megválasztásuk után már másfél hónappal arról döntöttek (Fördős Attila előterjesztésére), hogy a Jávorszky álláshelyeit 55-tel csökkentik.

Rétváriék intézkedései Pest megye más intézményeit sem kímélték, ezek sem úszták meg az ágyszámleépítést: a váci embereket is ellátó ezen intézményekben összesen több mint 300 ágyat szüntetett meg fideszes kormány. De, ezek a leépítések sem elegendők számukra: a megszorításokat nem a luxusberuházásoknál, hanem az egészségügyön hajtják végre, melynek egyik eszköze az ágyszámleépítés.

Mindeközben Rétvári Bencének még annyit sem sikerült elérnie, hogy az első kapavágásig eljusson az új szakrendelő építése. Arról a beruházásról van szó, amelyről még 2017-ben – azaz több évvel ezelőtt – döntött a kormánya.

Időközben a váci kórház önállóságát megszűntették, állandósult az orvos és szakdolgozói hiány, a várólisták jelentősek, a COVID-járvány csúcsán brutálisan megemelték a halotthűtési díjakat. És, a váci kórházat is elérte a korrupció, csaltak egy közbeszerzésen: a piacihoz képest dupla áron szereztek be műszereket az intézménybe.