Az állam pénztelenségét a magánlaborokra hárítják

Ameddig Rétvári Bence, Vác parlamenti képviselője a váci híddal kapcsolatos kampányolással van elfoglalva, addig az általa felügyelt egészségügy egyre mélyebbre süllyed. A 444.hu írt arról, hogy a betegek laborvizsgálatait országos szinten korlátozhatják, lényegében azért, mert nincs rá pénz, majd egy héttel később arról, hogy el is bukott a tervezett intézkedés.

Az oldal egy, a Pest megyei háziorvosoknak kiküldött levélre hivatkozva írta azt, hogy az egy labor-kéréssel kérhető paraméterek számát 15 darabban korlátoznák, azaz tizenötféle elemet lehetne egyszerre kérni. Ugyanígy korlátoznák a háziorvosok által kérhető sürgős laborkéréseket is, amelyek okát indokolni is kellene, és a sürgősség megállapítása a laborszolgáltató orvosigazgatójának feladata lenne..

Az újabb fideszes megszorításokat azért kellett volna bevezetni, mert a laboratóriumi vizsgálat is egy olyan szolgáltatás, amely szolgáltatónként, éves szinten, havi bontásban meghatározott teljesítmény mennyiség.

Az oldalnak nyilatkozó egyik orvos arról beszélt, hogy „A sürgős laborkérések adminisztratív bonyolítása pedig szinte ellehetetleníti, hogy a területen kezeljük azt az akut beteget, akit egyébként képesek lennénk kórház bevonása nélkül ellátni.”

Egy héttel később viszont jött az újabb fordulat: az ellátást mégsem veszélyeztetheti az állami pénztelenség, ezért a kiesést a magánlaborok kénytelenek benyelni addig, ameddig nem államosítják őket.

Ameddig a magyar adófizetők béréből havonta vonják a tb-hozzájárulást, addig az egészségügyet egyre jobban lezülleszti a Belügyminisztérium, amelynek Rétvári Bence a miniszterhelyettese. A fideszes politikus kampányában többször is megígérte a váci rendelőintézet új épületét, aztán megválasztása után kiderült, hogy ebből nem lesz semmi. Legfeljebb, ha két stadionépítés és Mészáros Lőrinc-közbeszerzés között találnak valami pénzt, akkor az összedőléstől, teljes lerohadástól megóvhatják a több, mint négy évtizedes járóbeteg szakrendelőt.