„Igyanak a szivárgó szennyvízből, ha nem olyan veszélyes!” – a Hír TV propagandistája és Szádoczki Imre váci Fidesz-elnök is megkapta ezt kommentben, amikor megpróbálták bagatellizálni a Samsung-szennyvízvezeték csőtörését. Múlt szerdán szakadt be az út egy teherautó alatt Václigeten, majd nem sokkal később kiderült, hogy a Samsung szennyvízvezetéke tört el és mosta ki a földet.

A városvezetésből többen is a helyszínre siettek, hogy tájékozódjanak és biztosítsák az ott élőket arról, hogy lesz ivóvízük. Utóbbi azért fontos, mert a szennyvíz a talajba szivárgott, a helyiek pedig vízhálózat híján fúrt kutakból nyerik a vizet. Mivel ismeretlen összetételű szennyvíz szivárgott ki, teljesen természetes volt, hogy a polgármester és a körzetet képviselő alpolgármester is a helyszínre siet.

Na, de nem a Fidesz embereinek, akik egyenesen azért támadták a város vezetőit, mert ki merték mondani, hogy a Samsung szennyvízvezetéke sérült meg. A kormánypárti függők úgy védték a multi jó hírét, mintha ott dolgoznának. Szádoczki Imre szerint érthetetlen, hogy miért kell kivonulni egy ilyen esethez „bezzeg” a Galcsek utcai csőtöréshez nem mentek ki. Azt a Váci Hírnök újságírójának kellett elmagyaráznia a váci Fidesz-elnöknek, hogy a Galcsek utcai csőtörésnél ivóvíz szivárgott, míg Vác déli részén ismeretlen összetételű szennyvíz. Bár elképzelhető, de nem valószínű, hogy Szádoczki annyira ostoba lenne, hogy nem látná a különbséget.

Sokkal inkább arról van szó, hogy Szádoczki adatlapja szerint az OPUS Energetikánál dolgozik, amely a neve alapján Mészáros Lőrinc érdekeltsége. És minő véletlen, a Samsung-szennyvíz Vácra vezetését pont a miniszterelnök barátja végezhette több tízmilliárd forintért. Szádoczki tehát Mészáros embere, így neki nem a kockázatok feltárása áll érdekében, hanem az szőnyeg alá söprése. Ugyanez vonatkozik arra a fideszes propagandistára is, aki, ha közvetetten, de szintén Mészárostól kapja fizetése legalább egy részét. 

A váci fideszesek tehát oldalt választottak. A nagytőke, a multi, a politikai érdekek oldalára álltak a váciak érdekével szemben. Miután a migránsok Vácra telepítését „fejlődésnek” nevezték, most egy elég egyértelmű kockázatot próbáltak elbagatellizálni csak azért, mert az a pártnak és a főnöküknek kellemetlen lenne. Rossz belegondolni, hogy egy ennél nagyobb havária esetén is védenék gazdáik „becsületét”. Ahhoz már nem volt mersze egyiknek sem, hogy kimenjen és igyon egy pohárral a szerintük veszélytelen szennyvízből.

Így megy ez, ameddig nem a fideszeseknek kell viselni a következményeket, „csak” a váciaknak. Ez a váci Fidesz lényege, semmi több. A kórushoz egyébként nem sokkal később csatlakozott a 60 millió forintnyi Samsung-pénzből működő Rétvári-oldal, a 0627.hu is. Össze is állt így a váciakkal szemben a fideszes érdekkoalíció és a külföldi nagytőke.