Rendkívül érdekes betekintést nyerhetett a fideszes korrupciós gépezet működésébe az, aki Boldog István bírósági tárgyalásáról szóló beszámolót követte. A fideszes politikus Rétvári Bencéhez hasonlóan egyéni országgyűlési képviselő, csak ő Törökszentmiklóson és környékén. Illetve csak volt, ameddig le nem bukott azzal, hogy minisztériumi dolgozókkal egyeztetve a teljes körzetben ő döntött arról, hogy mire jut pénz és mire nem. Az ügyészség azzal vádolja, hogy a kampányára pénzt kért vissza a polgármesterektől cserébe azért, hogy a pályázataikra településük megkapja az állami támogatást. 

A perben elhangzottak alapján az is kiderült, hogy fideszes országgyűlési képviselőknek egy fejlesztési kerete lehetett, amelyről minisztériumi összekötőkkel egyeztetés után dönthetnek. Ez alapján adódik a kérdés, hogy Rétvári Bence és elődei miért tartottak fontosabbnak például egy évtizedek óta nem használt zebegényi épület hárommilliárd forintos támogatásáról dönteni, mint mondjuk a hat éve Rétvári által beígért, de aztán Brüsszelre mutogatva lefújt rendelőépítést Vácon. De felvetődhet az is, hogy a váci önkormányzatnak évekkel ezelőtt megítélt négymilliárdos fejlesztést nem bosszúból vették-e el, amiért Rétvári bohócaira senki nem volt kíváncsi a 2019-es önkormányzati választáson és azóta sem. 

A fideszes képviselők – ahogy azt a Boldog Istvánt érintő lehallgatások is mutatják – egy kerettel rendelkeznek a körzetükben, amelyről  – –a törvényekkel ellentétben – valószínűleg egyedül ők dönthetnek. Épp ezért eladhatják kegyként és visszakéréssel is zsarolhatják a polgármestereket a fejlesztésekért cserébe. A Boldog-modellt akár Vácon is bevethették volna a városba szánt új rendelőintézet pénzeinél, városi Fidesz-kampányokba való visszaosztásokkal. Az ilyen pénzek könnyen fordíthatók városvezetést támadó szórólapokra. 

Érdemes megnézni, hogy – Váccal ellentétben – például Kemencére mennyi kormányzati forrás jutott lakosságarányosan, vagy például azt, hogy a kormánypártokkal nagyon jóban levő Lukács és Tamás kereskedésnek mennyi állami pénz jutott. Nem meglepő, hogy aztán a Lukács-család Rétvári-csapat néven kampányolt értékes veteránautóval a képviselő mellett a 2021-es váci forraltbor-főző versenyen. 

A visszaosztás nem csak Boldog István körzetében működhetett, a kérdés legfeljebb az, hogy a képviselők ellenőrzéséért felelős szervek mikor “akarják” majd észrevenni ezeket.