Nem jött össze az alig több mint ezerfős, hagyományosnak számító forralt bor és kocsonyapiknik megszervezése Vácrátóton. Tucatjával érkeztek dühös kommentelők a község oldalára, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Úgy tűnik, hogy 2022 nem indult szerencsésen a vácrátóti forraltbor és kocsonyafesztivál résztvevőinek. Rengeteg elmarasztaló visszajelzés érkezett a rendezvény után a vácrátóti önkormányzat oldalára. Hömpölygő tömegről, hosszú sorbanállásról és a megvásárolt kupon ellenére elfogyott kocsonyáról számolnak be. A beszámolók szerint a kezdés után egy órával már elfogyott a helyi családok által készített kocsonyamennyiség.

Katasztrófa volt a szervezés. Elmentünk , majd azzal a lendülettel vissza is fordultunk… Tömeg, szervezetlenség, pici helyen rettenetesen sok ember, ülőhely étkezésre.

Szervezetlenség. Tallér volt a fizetőeszköz amit a helyszínen lehetett megvásarolni, ehhez azonban be kellett menni a vásár területére / ” átgázolva a tömegen „/ és ott sorbaállni. A gond volt még az is mire megvásaroltam a tallért elfogott a kocsonya.

Katasztrofális szervezés, tömeg, csalódott emberek! Gagyi az egész.

Talán ha országos promóciót csinálnak egy rendezvénynek, arra is lehetne gondolni, hogy több ezer ember érkezhet. Kritikán aluli a kivitelezés.

A szervezőket, résztvevőket is meglephette az országos hírverés miatti szokásosnál nagyobb érdeklődés, erre utal az egyik érintett is.

„Maroknyi vácrátóti lakos, szülő, nagyszülő szívet-lelket beleadó munkája van a rendezvény mögött, amely adományokból több, mint 1.000 tál kocsonyát készített a mai napra. A közös célunk az volt, hogy a helyi iskolát támogassuk.” – írja az egyik résztvevő. Úgy fogalmaz, hogy jövőre a tanulságokat levonva ismét várják az érdeklődőket

Családias rendezvény, de jött a politika…

Az eddig családias hangulatú vácrátóti rendezvény sikerére az országos politika is rátelepedett – ez okozhatta a szervezőket váratlanul érő tömeget. Vácrátót DJ-ből lett polgármesterét, Spiegelhalter Lászlót (Fidesz-KDNP) az állami irányítású MTI is meginterjúvolta az esemény előtt, amelynek híre így jóval több, a kocsonya és a forraltbor iránt érdeklődőhöz juthatott el, hiszen a szerkesztőségek jelentős része dolgozik az MTI által kiadott hírek alapján. De miért lenne országos hírértéke egy jellemzően párszázas, meghitt rendezvénynek, amelyről beszámol a kormányzati befolyással működő távirati iroda?

Hírérték szempontjából lényegtelen, de a „baráti” sajtóban történő médiaszerepléseket szokatlan intenzitással kereső Rétvári Bence jelenlétét is kiemelték a rendezvény előtti írásban. Így rögtön érthetővé válik a családi rendezvényre irányuló szokatlan sajtófigyelem.

A sajtómegjelenésekkel és a házi kocsonyával pedig az érdeklődők nagy létszáma is magyarázatot nyer. Ezt támasztja alá az is, hogy többen Budapestről jöttek az országos állami promóció hatására.

A rendezvény fővédnöke egyébként Rétvári Bence miniszterhelyettes volt, aki a térség jelenlegi országgyűlési képviselője. Az újbudai politikus négy éve krumplit osztott az országgyűlési választások előtt, az idén viszont saját rétessütő autójával járja a választókerület rendezvényeit.