Nem csak a tízmilliárdok sorsa függ Orbán Viktor NER rendszeréhez való viszonyulástól, a milliós megbízásokat is a körön belüliek kaphatják meg. Sződliget bukott polgármestere, a váci választókörzet korábbi parlamenti képviselője a mai napig jól megél a rendszer kiszolgálásából. Sorozatosan kapta a zsíros állásokat, főleg Rétvári Bence minisztériumától. Bábiné Szottfried Gabriella jelenleg a kórházi főigazgatóság helyettes vezetője.

De nem csak ő jutott Rétváriék intézményétől közpénzhez, hanem lánya is. Vele az igazgatóság „Pilates-tanfolyam” megtartására kötött szerződést „munkahelyi egészségmegőrzés céljából.” Mint dokumentumaikból kiderült, annyira azért nem lehet fontos a kórházi főigazgatóságnak a munkavállalóik egészségmegőrzése, mert ezen kívül semmilyen más rekreációs, szabadidős vagy éppen sportra, edzésekre vonatkozó szerződést nem kötöttek. A keretszerződés egymillió forintról szólt, a megbízott egyéni vállalkozót jól megfizették: mintegy 25.000 forintot kapott óránként (!). Ez az összeg a szakképzettekre vonatkozó minimál óradíj tizenötszöröse. Mint kiderült, a „szolgáltatást” jóval azelőtt megkezdte Bábiné lánya, hogy erre szerződése lett volna: már hét hete „teljesített”, amikor eszükbe jutott a szerződést aláírni. De nem maradt ezen időre sem pénz nélkül: úgy kötötték meg a szerződést, hogy visszamenőleg is járt neki megbízási díj.

A tevékenység ellátására pályázatot nem írtak ki, sőt, öles betűkkel azt is rögzítették, hogy „összeférhetetlenségi ok nem áll fenn”. Vagyis egy, és csakis egy szerződés létezik az egész milliárdos intézménynél munkavállalók egészségmegőrzésére, és ha azt a főigazgató-helyettes lánya látja el, az nem összeférhetetlen. Miközben ezrek tartanak sportfoglalkozásokat, véletlenül pont Bábiné lányának fizetnek ezért, nem is keveset.

A kórházi főigazgatóság eltitkolta ezt a különös milliós szerződést, csak azt követően adták ki, hogy per indult ellenük.

BÜFÉBIZNISZ PÁLYÁZAT NÉLKÜL, „OKOSBAN”

A Rétvári Bencéhez köthető család, a Bábi família a váci kórházzal is üzletel. Miközben Bábiné Szottfried Gabriella 2013-ben éppen Vác parlamenti képviselője volt, valamint Rétvári Bence minisztériumában volt miniszteri biztos, férje és lánya megszerezte a váci kórház büféinek működtetési jogát. Akkor még nyilvános pályázat volt kiírva, igaz, igen érdekes bírálati szempont szerint: nem a bérleti díj volt meghatározó, hanem 70%-ban az számított, hogy milyen a pályázó „szakmai, üzleti terve” – egy kórházi büfében! Tucatnyian kívántak pályázni, de a befutó az a cég lett, melynek tulajdonosa ma már Bábiné férje és lánya. A bérleti szerződést még nem Bábiék írták alá, de a szerződéskötés után pár nappal (!) már az ő tulajdonukba került a nyertes kft., sőt Bábi Róbert az ügyvezetést is átvette.

Azóta – azaz mintegy tíz éve – a váci kórház rendre meghosszabbította Bábiék családi cégének szerződését annak ellenére, hogy éveken át beleírták az okiratokba: „nyilvános pályázatot kíván” majd kiírni a fenntartó, mert erre szabályzata is van. 2019-ig egyszer sem írtak ki pályázatot a Rétvári Bence minisztériuma által felügyelt szervek, így Bábiék mindenféle verseny nélkül azóta is jól elvannak az állami épületek büféiben. Aztán – tán már maguk is unták az évenkénti szerződés hosszabbítást – 2019-ben úgy döntöttek, hogy a jó fideszes Bábi család addig marad a büfékben, míg nem lesz nyilvános pályáztatás. Nem lett nyilvános pályázat – egy fél évtized kevés volt arra Rétváriék rendszerének, hogy kiírják. Megoldották pályáztatás nélküli mutyival, „okosban”.

Rétvári Bence akkor sem szégyellte Bábiékat, sőt pont ő volt az, aki kiposztolta pár éve a váci Fidesz szervezetet mutató képet, melyen a legelőkelőbb helyen, Rétvári előtt állva ölelkezik a teljes Bábi család mamával, és a kórházbüfés családtagokkal.