Eddig hozzávetőlegesen 15 millió forintot költött a váci önkormányzat a hulladékgyűjtő szigetek mellé illegálisan kihelyezett háztartási lomok elszállítására. A Vác és Környéke Kiss Zsolt alpolgármestert kérdezte a tarthatatlan állapotokról. A politikus arról tájékoztatott, hogy a DTkH csak a hulladéktárolókat üríti ki a szerződés alapján, így a mellé helyezett lomokat, illegális hulladékot csak akkor szállítják el, hogyha azt a város kifizeti.

Az alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzat évtizedes várakozás után a szolgáltatóval együttműködve végre megvalósította a váci hulladékudvart. A deákvári telepre a lakosság váci lakcímkártyával a megszabott mennyiségig és hulladéktípusig ingyen adhat le hulladékot. Erre korábban nem volt lehetőség.

A váci közéletben hónapok óta téma a lakótelepi hulladékgyűjtők botrányos helyzete. A közösségi oldalakon folyamatosan terjednek a zsúfolásig rakott, ürítetlen kukákról készült képek. Sokan az önkormányzatot okolják a kialakult helyzetért, azt azonban csak kevesen tudják, hogy az utcai (például buszmegállókban, parkokban elhelyezett) szemeteskosarak ürítésén kívül nincs feladata hulladékkezeléssel kapcsolatban a városnak. Ezt egy sajtótájékoztatón a DTkH ügyvezetője nyomatékosan hangsúlyozta is.

A kormány évekkel korábban döntött a hulladékszállítás államosításáról, épp ezért kell az állami kukáscégnek fizetni a szemétdíjat. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló Vállalat osztja aztán vissza a helyi feladatokat ellátó, állam által kijelölt kukáscégeknek a beszedett pénzt. Korábban megtörtént, hogy kevesebb pénz jutott így vissza a vállalkozásokhoz, mint amennyiért valóban megdolgoztak. Épp ezért előfordulhat, hogy a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak és munkaerőköltségek mellett nem tudják ellátni feladatukat.

A kialakult helyzetre Vác Város Önkormányzata többször felhívta a figyelmet, azonban szinte semmit nem tudnak tenni a megoldásért, mivel a probléma állami hatáskör. Rétvári Bence, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjeként felhívhatná erre az Orbán-kormány figyelmét és megoldást kérhetne. Azonban a parlamenti jegyzőkönyvek alapján ezt nem teszi meg, miközben arról van ideje beszélni, hogy a Momentum viccpárt, vagy, hogy csak az alapíthat frakciót, akinek Gyurcsány Ferenc megengedi.