Országos szintű, milliárdos számlázási üggyel kapcsolatban derült ki, hogy az egyik érintettet Bajor Gergő, Rétvári Bence jobbkeze segítette 25 millió forint pályázati pénzhez személyes közbenjárással. Pechére pont a nyomozás alatt hívogatta az ügy egyik későbbi gyanúsítottját, aki a közpénzből magánállatkertjét bővítette – erről ír a 444.hu a nyomozási jegyzőkönyvek alapján.

Bajor a Fidesz flottájába tartozó telefonon beszélt a költségvetési csalással nemrég meggyanúsított Hetei Zoltánnal. Tízmilliós nagyságrendű, kifejezetten a Szobi járásban elkölthető pályázati pénz megszerzéséről beszéltek, melyhez Bajor csak egy cégnevet kért a vállalkozótól, amely majd pályázni fog. Az atlatszo.hu úgy tudja, Hetei hetekkel később végül megkapta a pénzt.

A telefonbeszélgetésben a későbbi gyanúsított utalt arra, hogy Bajor Gergő kolléganőjével már értekezett a támogatásokról. A cikk nem nevezi meg, hogy kiről lehet szó.

Emlékeztetünk: korábban a Vác és Környéke már írt állami pénzek magánzsebbe áramoltatásának módszeréről, abban az ügyben Rétvári Bence kolléganője, a Vác Online mai tulajdonosa, Zámbó Emese volt érintett.

forrás:444.hu

Letiltott válasz

Bajor Gergő neve a helyiek számára nem ismeretlen, az elmúlt két hónapban egy szobi és egy váci több száz milliós ingatlan került alapítványához, a Dunakanyari Védegylet Alapítványhoz. De hozzá köthető az az alapítvány, amely 3,5 milliárd forintot kapott egy családi ház méretű zebegényi épület felújítására. Zámbó Emesével közösen ő szervezi közpénzből Rétvári Bence polgári estjeit, amelyet Rétvári korábbi minisztériuma, a megszűnő EMMI támogatott.

A 444.hu megkereste a Rétvári-testőrként is működött Bajort. A KDNP frakció titkárának feltették a kérdést: milyen segítséget nyújtott Hetei cégeinek? Rétvári Bence embere adott választ, majd jelezte, hogy nem járult hozzá annak közléséhez.

Kiderült, hogy a nem idevalósi Bajor a helyiekről is beszélt a későbbi gyanúsítottal. Rétvári embere egy bizonyos letkési, Fideszt „fikázó” család dolgairól állt le telefonálni.

A nyomozati iratok alapján nem pitiáner maffiózókról van szó az áfacsalási ügyben, amelynek Hetényi az egyik szereplője.

A nyomozás során tízmilliós kenőpénzek leadása is felmerült – a legfelsőbb politikai körökben mozogtak. A lehallgatott tagok az áfacsaláson és túlárazáson túl is bőségesen utalnak egyéb bűncselekményekre, többek között droggal való visszaélésre, engedély nélküli vadászatra, oltással kapcsolatos machinációkra, korrupcióra, állami és önkormányzat pályázatok manipulálására.
A költségvetési csalással gyanúsított Hetei Zoltán a fenti üggyel kapcsolatban került a hatóságok látókörébe. A vizsgált időszakban, tehát 2018 és 2021 között 167 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.
Hetei a lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint a pályázatok spílerének tartotta magát. Cégeivel rengeteg pénzt nyert. Egy lehallgatott beszélgetésben arról beszél, hogy az összes letkési beruházás hozzá kötődik.
Az ő magánfarmjára vezető utat újíttatta fel a Letkésnek ítélt milliókból a település polgármestere. Amikor az Átlátszó megkereste Huszák Tamást, a válaszát Hetei lektorálta.
A Hetei üzlettársa, Sz. Szabolcs alias Madár által irányított cég 288 millió forint vissza nem térítendő támogatást húzott be a külügytől, majd a cég alkalmazottai, és névleges ügyvezetője is köddé váltak.