Korrupt tankerületi vezető ellen nyomoz a rendőrség

.

Sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz a rendőrség az egyik tankerület vezetője ellen – értesült a Vác és Környéke. Információink szerint az érintett „közszolga” vállalkozóktól saját magának kért ingyen munkavégzést vagy egyéb ajándékokat. Ezért cserébe azt ígérte, hogy továbbra is dolgozhatnak, vagy beszállíthatnak a felügyelete alá tartozó intézményekbe.

Az egyik – a tankerülettel szerződésben álló – vállalkozótól például 700 kiló gyümölcsöt kért, (vélhetően abból a célból, hogy pálinkát főzessen belőle) cserébe azért, hogy később is sikerrel pályázhasson az iskolagyümölcs-programba történő beszállításra.

Az ügy egy másik tétele szerint, a tankerülettel szintén szerződésben álló karbantartó vállalkozástól azt kérte a korrupcióval gyanúsítható vezető, hogy a további állami megbízásokért cserébe csináljanak meg ezt-azt a családi házán. A vállalkozó meg is kezdte a munkát, de az iskolákban elvégzendő feladatok miatt abbahagyta azt. A tankerületi vezető úgy tűnik, hogy nem a levegőbe beszélt, a cég megbízása 2022 áprilisában megszűnt.

.

A magánútjait is közpénzből oldotta meg

.

De a Kádár-korszakba illő, kisstílűséget is tudta überelni az érintett tankerületi vezető, akinek mindez nem volt elég: a gyanú szerint magáncéljaira is használta a Kia Sportage típusú szolgálati kocsiját és ehhez közpénzből fizetett üzemanyagot használt.

A tankerületi vezetők a Klebelsberg Központ alá tartoznak, amelyet Rétvári Bence államtitkár minisztériuma felügyel. Egyértelmű tehát, hogy ebbe a pozícióba csak Fidesz-káder kerülhet. Egy részük jóval nagyobb jutalmat kapott 2021-ben, mint amennyit az összes, alá tartozó tanárnak adott a tankerület – így volt ez Vácott is, Verebélyi Ákos esetében.

Lapunk megkereste a Klebelsberg Központot is, de az intézményben nem tudnak arról, hogy korrupciós ügyben érintett lenne bármelyik tankerületi vezető. A rendőrség a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre. Mindazonáltal információink szerint a Rétvári Bence miniszterhelyettessel többször is pózoló vezető vonatkozásában a rendőrség szerint a sikkasztás és a hivatali vesztegetés gyanúja megállja a helyét.

(Képünkön: a Váci Tankerület iskolájában beszél a szakminiszter az iskolagyümölcs programról.)