Rétvári a visszaosztott kétszázmilliós rezsitámogatásra veri a mellét

.

Idén már csaknem egymilliárd forintot kell szociális hozzájárulás címén befizetnie Vácnak a központi költségvetésbe a saját bevételeiből, ami közel félmilliárd forinttal magasabb, mint tavaly. A várost érintő kormányzati megszorításról számos önkormányzati csatornán hírt adtak. A döntés jól illeszkedik az Orbán-kormány alkalmatlan gazdaságpolitikája miatt meghozott lépések közé.

Például immár csaknem szintén félmilliárd forint bevételkiesés sújtotta Vácot azzal, hogy a Fidesz a koronavírusra hivatkozva elvette a gépjárműadót az önkormányzatoktól. A kókler gazdaságpolitika miatti Európa-bajnok magyar élelmiszerár-emelkedés is nehezíti az önkormányzat gazdálkodását: az iskolai konyhák üzemeltetése állami feladat lenne, amelyet mégis a váci önkormányzattal láttatnak el Rétváriék. Az állam ennek ellenére csak valamivel több mint kétharmadát téríti meg a városi költségeknek. Mivel egy év alatt brutálisan drágultak az élelmiszerek, és a Vácnak fizetett pénz viszont nem nőtt, így a váci adófizetők a környékről bejáró diákok étkeztetését is állják . Ahogyan a deákvári postát is képtelen fenntartani az állam Vác önkormányzata nélkül, miközben a váci fideszesekhez közpénz tízmilliók jutnak féléves rendszerességgel. Szabó Csaba Fidelitas-elnök, alapítványa például nemrég majdnem annyi pénzt kapott az államtól, mint amennyit rezsitámogatásként kapott Vác, egészen pontosan kétszáz millió forintot. Meg is vette nem sokkal később a Vác Online közpénznyelő kiadóját.

200 millió forint közpénzt kapott Szabó Csaba alapítványa. Nem tudni, hogy elszámolt-e a pénzzel, mindenesetre nem sokkal később megvette a Vác Online kiadóját.

.

Rétvári úgy tűnik, nem a számok embere

.

Ráadásul a környéknek egy újbudai országgyűlési képviselője van, aki most azzal haknizta körbe az internetet, hogy 237 milliós rezsitámogatást kapott Vác. Rétvári Bence csak azt nem teszi hozzá, hogy ehhez előbb el kellett venni a várostól félmilliárd forintot, és további milliárdot kihúzni Vác kasszájából a rezsitámogatást megszüntető döntésükkel. Az oktatásért felelős miniszterhelyettesi pozíciót is betöltő Rétvári gyáván lapít, amikor az általuk előidézett drágulásról és az általuk meghozott megszorításokról van szó. A tál lencséért megvett sleppje pedig úgy harsogja a rezsitámogatás sikerét, mintha nem a kormányintézkedések miatt nőttek volna meg annyira az árak, hogy Közép-Európában Magyarországon a legdrágább az autók tankolása.

A Rétvári-követők már számtalanszor bizonyították: túlzott elvárás lenne feléjük azt kérni, hogy értsék meg, ha valakitől elvesznek félmilliárd forintot (nem először) és a rabló visszaadja a pénz felét, a rablás attól még rablás marad. Szádoczki Imre, a váci fideszesek legméltóbb szónoka következetesen hallgat arról, hogy Vácot az elmúlt évben milliárdos nagyságrendű kár érte párttársai megszorításai miatt, miközben az önkormányzatoktól elvett pénzből milliárdok jutottak főnökének, Mészáros Lőrincnek is.