A miniszterhelyettes váci ingatlanvásárlása

.

Mintha aranyhalak dolgoznának a közpénzben lubickoló Rétvári-bagázsban, legalábbis ami a Fidesz-féle váci városvezetés tevékenységét illeti. Most a gödiektől elvett, Samsungos iparűzési adóból kitartott 0627.hu nevű portál próbálta meg a városi pénzekkel kapcsolatos ügye miatt rabosított Mokánszky Zoltánra hivatkozva vagyonelherdálásként beállítani a váci laktanya egy részének értékesítését.

Csakhogy a deákvári volt laktanya területét 2006-ban kapta tulajdonba Vác. A korábbi városvezetők már 2008-ban, azaz még Csereklye Károly alpolgármestersége alatt eladására hirdették meg a területet. Aztán Fördős Attiláék kilenc éven keresztül próbálkoztak az értékesítéssel – az ingatlant többször meghirdetve –, azonban nem jártak sikerrel. Pedig viszonylag olcsón túladtak volna a területen: 13 hektárt értékesítettek volna 825 milliós induló áron.

A terület hasznosításával a Fidesz-KDNP mindvégig egyetértett, olyannyira, hogy annak eladását Mokánszky Zoltán akkori alpolgármester és csapata rendre előterjesztette és megszavazta. A jelenlegi városvezetés szerint viszont nem fillérekért kell eladni: a laktanya három hektáros részét 352 millió forintért értékesítette a város.

Egyszerűen kiszámolható: az, amit a váci Fidesz 825 millióért elherdált volna, arányaiban most a városvezetés csaknem kétszer annyiért, 1523 millió forintért értékesítené. Még így (ennyire sok pénzért) is jó ár, nem véletlen, hogy a kormánypárt egykori alpolgármestere is területhez jutott a közelben – igaz, vagyonnyilatkozata nem ad magyarázatot arra, hogy miből.

Azok a propagandisták támadják családi mutyival a jelenlegi városvezetést, akik egytől egyik Orbán Viktor és a csapata által kiosztott közpénz tízmillióiból élnek. A miniszterelnök az, akinek a családtagjai szinte egytől egyig milliárdossá váltak a Fidesz regnálása alatt, még a szerény képességű gázszerelőjének is sikerült – az adófizetőknek hála – az ország egyik leggazdagabb emberévé kinőnie magát.

Ezzel ellentétben a propagandisták által támadott vállalkozás a fideszes városvezetés alatt is működött. Olyannyira, hogy egy keményvonalas kormánypárti miniszterhelyettes is tőlük vett lakást, és egészen addig abban élt, ameddig nem húzott fel közpénzből szerzett többmilliós fizetéséből egy luxusházat Vác új Rózsadombján, az Akó utca örökpanorámás részén. Ez már csak azért is nevetségessé teszi Rétvári Bence embereinek a lejáratási kísérleteit, mert ha a jelenlegi városvezetés tényleg annyira lerohasztotta volna Vácot, mint amennyire állítják, akkor nem valószínű, hogy egy miniszterhelyettes ennek ellenére is kétszer a város mellett döntött volna.