A Kőhíd-lakópark ellen tiltakoznak, a veszélyes Samsung-üzemről hallgatnak

.

Először is adott egy külföldi cég gigaberuházása, amellyel kapcsolatban minden jogkört elvett a kormányzat Váctól. A Samsung napi 20 ezer köbméter vizet termelne ki a Vác-környéki kutakból és a Dunából, hogy aztán a gyártás során keletkezett, veszélyes anyagokat tartalmazó szennyvizet visszavezesse a városba. A beruházás miatt rengeteg partmenti fát vágnak/vágtak ki. A 32 milliárd forintos beruházás kivitelezője a fideszes miniszterelnök kegyeltje, Mészáros Lőrinc cége.

Másodszor: adott egy cég, amely 2019 előtt is piaci megrendelésekből élt meg, főként Vácon dolgozott. A cég most a Kőhíd lakóparkban építkezik, egy olyan területen, amit még a helyi kormánypártiak 2019-es bukása előtt adott el az önkormányzat hasonló céllal, mint ami most ott kivitelezés alatt áll. A vállalkozást a három és fél éve megválasztott Matkovich Ilona fia vezeti. Tehát a területet már rég eladta az önkormányzat, amikor Matkovich elfoglalhatta a polgármesteri székét.

Akkor most nézzük: a magát lokálpatriótának hazudó Fidesz melyik beruházás ellen tiltakozik? Naná, hogy az utóbbi ellen, mivel a kormánypártok helyi prominenseit főnökeik úgy rúgnák fenékbe a váci környezetet veszélyeztető Samsung-beruházás kritizálása miatt, hogy az még a Holdról is látszana.

A százmilliós támogatást felmarkoló Szabó Csaba (váci Fidelitas-elnök) és a Mészáros-alkalmazott Szádoczki Imre (helyi Fidesz-vezér) csapata most épp olyan helyieket próbál meg csatasorba állítani és kihasználni, akiket minden bizonnyal joggal zavar egy társasház építése. Minden nagyobb építkezés zajjal és porral jár ugyanis. A fideszes bagázs nem volt rest olyan követeléseket elmondatni velük, amely a kormánypárti felügyelet alatt álló Magyar Közút illetékessége: nevezetesen a lakópark főútról történő lehajtásának biztonságosabbá tétele. Mint ahogyan állami feladat lenne az általuk kért traffipax telepítése.

A helyiek igényeinek az a része, amely az önkormányzatra vonatkozik, valószínűleg teljesen jogos. De hol volt az Orbán Viktor és Rétvári Bence alfeléből felváltva kilógó Vác Online szerkesztői gárdája, amikor a kilencéves fideszes semmittevés alatt kellett volna beszámolni a váci hiányosságokról? A meg nem épült mobilgátról, az el sem indított bölcsődeberuházásról vagy a méregdrága szerződésekről?

Való igaz, hogy négyévnyi önkormányzás után úgy érezhetik a váciak, hogy nem teljesült minden választási ígérete a mostani civil vezetésnek – igaz, ezt az összességében milliárdos nagyságrendű kormányzati elvonások, sarcolások jócskán nehezítették.

Érdemes belegondolni, hogy a korábbi Fidesz-KDNP-s vezetésnek 9 év alatt töredékét sem sikerült megvalósítani annak, amit az elmúlt négy évben elvégeztek a városban. Fördős Attiláéknak a kassza kiürüléséhez még csak kormányzati elvonásra sem volt szüksége: százmilliós működési támogatással is a csőd szélén táncolt a Vác, amikor a végre elkergették őket.

A csalásgyanús szemétszállítási szerződések, a városüzemeltetési mutyik, a futball bekebelezése, a borgőzös frakcióülések csak pár példa azok közül, hogy mi vezetett a város lerablásához. A Vác Online-tulajdonos Szabó Csabának Szádoczki Imrével karöltve egyértelmű a célja: visszaszerezni a városi költségvetés feletti irányítást. Hogy aztán a váci emberek által korábban már megtapasztalt rablással ismét a csőd szélére taszítsák a várost.