Fontos, hogy „házhoz vigyük a szűréseket”, ezt szolgája az a tíz plusz tíz szűrőbusz is, amely a következő hetekben a magyar településeket járja – mondta Rétvári Bence, az akkori egészségügyi tárca államtitkára abból az alkalomból, hogy egy általános szűrőbusz Vácra érkezett – erről még a 2018-as kampány idején számolt be az MTI.

Mostanra viszont kiderült, hogy Rétvári Bence – az egészségügyért is felelős miniszterhelyettes – ezt is csúnyán benézte és lehet, hogy mindenki jobban járna, ha 2022-ben maradt volna a rétessütésnél. Az általa képviselt váci és szobi járásban összesen (!) 35 (!!) embert fogadtak a nem Covid-ügyben használt buszokon, de őket is csak a legalapvetőbbekre szűrték (vérnyomás, vércukor, koleszterin) és csak egyetlen faluban. Azaz, környékünkön egyetlen egy mammográfiás vizsgálatot sem végeztek a tíz speciális buszon! Pedig ezen vizsgálatért is nagy a sorbanállás. Hazánkban évente 2200 magyar nő hal meg mellrák miatt. 

Egy váci lokálpatrióta által kikért, az ÁNTSZ vezetőjétől származó adatokról Hadházy Ákos számolt be részletesen. Az országgyűlési képviselő megosztotta, hogy

– 2021-ben és 2022-ben konkrétan nulla (zéró, azaz 0) emlőszűrést végeztek a buszokon.

– Időközben döntöttek, hogy az összes méregdrága buszból ki akarják szerelni a készülékeket (ez is arra utal, hogy a buszok nem voltak működőképesek, különben miért nem hagynának meg legalább néhányat).

– De eddig a tízből csak egy kiszerelt műszert helyeztek el egy kórházban (kettő pedig „folyamatban van“).

– Azt még nem tudják, hová teszik a maradék hetet.

– Állítólag MÁS szűrésből 300 ezret végeztek ezeken a járműveken, de a váci és szobi járás igen peches, mert ott összesen 35 embert szűrtek vérnyomásra, egyetlen faluban…

– Az adatkérő azért ezeket a járásokat választotta, mert itt jelentette be 2018-ba Rétvári Bence nagy csinnadrattával, hogy indul a nagy emlőszűrő program a falvakban.

A politikus azt írta: „felháborító, hogy ezek szerint 1,7 milliárdot kelljen eltapsolni ahhoz, hogy megállapítsák azt a hazugságot, hogy mammográfiás szűrőbuszokra nincsen szükség. Ráadásul korántsem csak 1.7 milliárd forint kidobásáról van szó. A program ugyanis egy 17 milliárdos projekt része volt, ahol elvileg a szakszemélyzetet is kiképezték (igen jó pénzekért), közben pl. 72 ezer forintos kávészüneteket tartva.”