Szemétszedésre adták, Szabó Csaba a barátjának is nyomott kétmilliót

.

Bizonyára nem véletlen, hogy korábban nem volt hajlandó tájékoztatást adni Szabó Csaba váci Fidelitas-elnök az alapítványának juttatott 200 millió forintos állami támogatásról. A Magyar Narancs írta meg, hogy a fideszes helyi propagandalapnak, a 0627.hu kiadójának is milliós nagyságrendű összeg jutott azzal a munkával kapcsolatban, amely kapcsán nem sokkal korábban még ennek felére, 100 millió forintra kapott ajánlatot Vác önkormányzata.

A város a koronavírusra hivatkozva meghozott, milliárdos nagyságrendű kormányzati megszorítások miatt nem tudta eltüntetni azt a szeméthalmot, amelyet még a Fördős-érában raktak le Vác határában. Amire a városnak nem, arra a Fidelitas-elnök váci címre bejegyzett érdekeltségének már adott pénzt az állam. Ebből a szemétszedésre adott pénzből a cikk szerint jó pár millió forint ment Facebook-menedzselésre, kormánypárti lapok hirdetéseire, kiadványok, fotók, videók készítésére, valamint projektmenedzseri feladatokra.

Szabó Csaba a cikk szerint helyi cég megbízása helyett egyenesen Veszprémből hozathatott vállalkozót: a hulladék kitermelését, elszállítását az Uni Bau L. Kft. végezte, 179 millió forintért – azt a feladatot, melyre tehát az önkormányzat ezt megelőzően 100 milliós ajánlatokat kapott jóval közelebbi vállalkozásoktól.

10 millió projektmenedzsmentre

.

A Szabó-féle kétszázmilliós pénzköltésben valaki például csaknem 10 millió forintot tett zsebre a projekt menedzseléséért, ami brutálisan sok (egy átlag magyar család megtakarítása 3 millió forint a KSH adatai alapján). Azért nem tudni, hogy ki volt a szerencsés vállalkozó, mert a Magyar Narancsnak küldött válaszban kitakarták az adószámot és a nevet.

Egy fideszes cégnek is juttatott Szabó a százmilliókból: az RTDCOM Kft. bruttó kétmillió forintot keresett, méghozzá „Facebook hirdetés és menedzsment” címszó alatt. A cég a Fidesz-frakciónak 80 milliós keretösszeggel jelentetett meg online tartalmakat, viszont a társaságnak nemhogy honlapja nincsen, de az interneten sem található róluk semmi.

Kapott pénzt az adóforintokból kitartott csicskasajtó is: a Dunakanyar Média Alapítvány bruttó 1,5 millió forinthoz jutott, de egészen pontosan nem derül ki, hogy mire. Az alapítvány egykori kurátora, Szilágyi Erzsébet Antónia, aki 2006-ban indult a Fidesz színeiben az önkormányzati választáson Nagymaroson, mostani kurátora pedig Huszák-Nemes Zsuzsanna, aki az Ipoly menti Letkés polgármesterének, Huszák Tamásnak a felesége. Ez az alapítvány adja ki a 0627.hu nevű fideszes helyi propagandaoldalt, amely hirdetésekre költött százezrekkel is támogatta Rétvári Bence választási kampányát tavaly. A fideszes Dunakanyar Régiót kiadó Keszi-Press Kft. bruttó kétmillió forintot kapott „Dunakanyar Régió online és nyomtatott” címszó alatt. Ez az a lap, amely ontja magából a fideszes propagandát. Szabó Csaba ezen kétmilliót elköltését sem bízta a véletlenre, hiszen a cég tulajdonosa, Vetési Imre az ifjú fidelitasos barátja.