Tippek a sokakat zavaró probléma megoldásához

.

Az Orbán-kormány alkalmatlan gazdaságpolitikája és a brutális áremelkedések miatt sokan kerültek nehéz helyzetbe az elmúlt években. A váci városvezetés lehetőségeihez képest ugyan megpróbál segíteni a bajbajutottakon, ennek keretében (az állam által kötelezve) hajléktalanellátást is biztosít. A városi hajléktalanszállón az a szabály, hogy ittas állapotban tilos bemenni, és ezt a többség be is tartja.

Van azonban a hajléktalanoknak egy olyan szűk, deviáns rétege, melynek tagjai az utóbbi időben rendszeresen megbotránkoztatják az embereket Vác belvárosában. Hangoskodó, italozó, agresszívan kéregető életmódjuk joggal kelt felháborodást a járókelőkben. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy – a gyakran más városból felutazó – koldusok ne Vácra járjanak tarhálni?

.

Ne adj!

.

A deviáns váci hajléktalanok gyakorlatilag közösségi finanszírozásból részegednek le nap mint nap. Hiába a szomorú tekintet, amely ételre kér, hogyha aztán az odaadott forintokból legfeljebb „folyékony kenyér” vagy egyéb alkohol lesz. Ne adj egy fillért sem! A váci hajléktalanellátás az előírások miatt is köteles élelmet biztosítani az utcán élőknek. Aki nem elégszik meg azzal, ami van, és nem tartja be a legalapvetőbb közösségi együttélési szabályokat, az menjen és válogasson más városban!

.

Bírság, bírság, bírság

.

A közterületesek ugyan vajmi keveset tehetnek a hajléktalanok odébb tessékeléséért, de a városi szabályozásokat számon tudják kérni az utcán italozó bandákon. A közterületi alkoholfogyasztás és a nem megfelelő helyen történő dohányzás több tízezer forinttal büntethető, amit le kell ülnie annak, aki nem fizeti be a bírságot. Előbb fognak odébbállni, mintsem, hogy eljussanak a fogdáig. Ha valamilyen csoda folytán mégis befizetik a pénzt, akkor legalább a töredéke megtérül annak, amit a város a hajléktalanok utáni mocsok eltakarítására költ.

.

Jelezz a köztereseknek!

.

A közterület-felügyelőkben megvan a szándék a rend betartatására, ha már rendőrökből kevés van a városban. De ők sem tudnak mindenhol ott lenni. Az önkormányzati honlapon szereplő 06-30-729-2154-as telefonszámon minden nap reggel nyolctól este nyolcig lehet jelezni azt, ha éppen megint köztéri italozót és nyilvános vécét csinálnak az ideszabadult hajléktalanok Vác utcáiból.

Ha rájönnek, hogy nem marad következmények nélkül a hangoskodás és a koszolás, meg pénzt sem kapnak, hogy alkoholt vegyenek abból, akkor egy idő után odébb fognak állni azok, akik társaikkal ellentétben a legalapvetőbb együttélési normákat sem képesek betartani.