Úgy tűnik, a jelenlegi városvezetés az akadálya a dóm melletti munkásszállónak 

Lényegében a Fideszre vár, a kormánypártiak visszatérésén elmélkedik két váci ingatlan tulajdonosa, hogy ki tudja honnan jövő vendégmunkásoknak alakíthasson ki szállást. Herczeg Norbert a Magyar Narancsnak vallotta be, hogy egyelőre a jelenlegi vezetés keresztbe tesz két projektjének, de 2024-ben, az önkormányzati választás után újra próbálkozna. Vajon arra célzott ezzel, hogy a migránsbarát, vendégmunkás-betelepítő Fidesz-KDNP emberei hatalomhoz juthatnak Vácon?

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi civil városvezetés az egyetlen akadálya annak, hogy a Fidesz a Samsunggal karöltve migránsokkal árassza el Vácot. A vállalkozó a lapnak elpanaszolta, hogy a Vám utcai egykori cérnagyár leányszállójából munkásszállót csináltak volna, de „kaptak egy blokkolást”. Az egykori Karacs kollégium átalakításához pedig a Helyi Építési Szabályzatot kellene módosítani, amit a mostani vezetés nem tesz meg. Korábban Herczeg az ESTV-nek nyilatkozta azt, hogy az épületből munkásszálló lehet.

A Karacs Teréz Kollégium még a Fidesz-KDNP városvezetése alatt került gyanús körülmények között, szinte telekáron eladásra, majd a vállalkozó tulajdona lett. Az intézmény 2011-ben zárta be kapuit. 2012 nyarán a Fördős Attila vezette önkormányzat 450 millió forintos induló vételár meghatározásával jelölte ki értékesítésre az ingatlant, vevőt viszont nem sikerült találni az épületre. Egészen 2017 júliusáig, amikor is a BHV Property Solutions Kft. nevű cég vételi ajánlatot tett az épületre. Ennek a cégnek a tulajdonosai baráti és/vagy üzleti kapcsolattal is kötődtek Pető Tibor akkori alpolgármesterhez. A céginformációs adatbázisokból kiderül, épp 2017. júliusában alakult meg az ajánlattevő cég.

2017 júliusában az önkormányzat már csak negyedáron, 120 millió forintos induló vételárral hirdette meg a volt kollégiumot értékesítésre. Az biztos, hogy a 11 érvényes ajánlatot leadó cégből a legtöbbet ajánló, nyertesnek nyilvánított vállalkozással – a cég hibájából – nem sikerült szerződést kötni, így a második helyezett – az épületért kevesebbet kínáló – lett a befutó az év decemberében. Hogy aztán ez 2018 februárjában tovább is adja az ingatlant egy másik cégnek, amely szintén továbbadta egy harmadiknak.

A Herczeghez kötődő Ibron Trade Kft. 2020-ban kezdett az épület átalakításába, ami azóta is alig-alig halad. Ha jövő júniusban kormánybarát városvezetést választ Vác, akkor nekik lehetőségük lesz az engedélyeket megadni, így akár 2025 végére elkészülhet több munkásszálló, ahova akár Samsung-migránsokat is költöztethetnek. A jelenlegi vezetése Vácnak ezt biztosan nem fogja megengedni.