A Csányi körút állami fenntartásban van, Rétvári mégsem tesz semmit

Augusztus végén két fiatal halt meg Vác belvárosában, miután nagy sebességgel éjszaka egy fának csapódtak, múlt hétvégén helyezték őket végső nyugalomra. Az állam, tehát a Magyar Közút kezelésében álló Csányi László körúton gyakoriak a balesetek, a lakók pedig folyamatos „autóversenyekre” panaszkodnak. Az állami fenntartás azt jelenti, hogy az önkormányzatnak gyakorlatilag semmilyen ráhatása nincsen a várost kettészelő útra, hiszen nem tulajdonosa és nem fenntartója.

Adódik a kérdés, hogy a folyamatos balesetek és versenyzések ellenére miért nem történik semmi az érintett útszakaszon? Megoldás lehetne fix traffipaxok, úgynevezett VÉDA kapuk felszerelése, azonban ez a mai napig nem történt meg. A korábbi traffipaxok a Belügyminisztérium és az alá tartozó Országos Rendőr-főkapitányság konzorciumában megvalósuló projekt keretében kerültek ki az ország számos pontjára. A kétezer lakosú Pest vármegyei Perbálon például kettő is található –  pedig a településen nem is elsőrendű főút halad át, mint Vácon a 2-es.

Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselőjeként tisztában lehetne a problémával, vagy legalább a helyi emberei jelezhetnének neki. Azok, akik az ilyen konstruktív javaslatok helyett a váci vezetés támadásával vannak elfoglalva. A Fidesz-KDNP politikusának az ügyintézés csupán formalitás lenne, ugyanis ő a fix traffipaxok engedélyezéséért (és a rendőrségért) felelős Belügyminisztérium miniszterhelyettese.

Innentől kezdve adódik a kérdés, hogy Rétvári Bence és a helyi Fidesz miért nem tesz semmit azért, hogy biztonságos és versenymentes közlekedés legyen Vácon. Hány halálos áldozat, mennyi lakossági panasz kell addig, ameddig a térség országgyűlési képviselője végre megmozdul és közben jár az általa felügyelt állami szerveknél?