Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter is belebukott a Fidesz eddigi legsúlyosabb pedofilbotrányába, azonban a Direkt36 információi szerint az ügy fő felelőse könnyen Rétvári Bence egykori főnöke, az emberierőforrás-miniszteri tisztséget 2018-ig betöltő Balog Zoltán lehet. Balog jelenleg a Magyarországi Református Egyházat vezeti. 

A Direkt36 kormányzati forrásokra hivatkozva többek közt arról ír, hogy nincsen arra semmilyen bizonyíték, hogy Orbán Viktor ne tudhatott volna a tíz gyermeket szexre kényszerítő bicskei otthonigazgatónak falazó férfi szabadon engedéséről. A kegyelmi kérvény kulcslobbistája kormányzati forrásaik szerint Balog Zoltán, Novák Katalin korábbi főnöke és mentora volt. A cikkben az is szerepel, hogy “Kata neki (Balognak – a szerk) bármit megtesz”, tehát ugyanolyan báb volt, mint a pedofilmosdatásról hallgató váci fideszesek. 

Balog a botrány kirobbanása után állítólag azzal védekezett, hogy a református egyházon belül nagyon sokan szerették volna, hogy ha a pedofil börtönre ítélt bűntársát elnöki kegyelemmel szabadon engedik. Rétvári akkori főnöke volt az, aki 2016-ban javaslatot tett a később pedofília miatt elítélt gyermekotthon-igazgató Vásárhelyi János állami kitüntetésére. Balog a később a pedofil bűncselekmények eltussolásáért elítélt igazgatóhelyettes, K. Endrét is ismerhette, 2013-ban ugyanis együtt vettek részt a minisztériuma által szervezett, „A gyermekek bevonása és védelme a sportban és a sporton keresztül” című, a gyermekek elleni szexuális erőszak megállításáért szervezett konferencián. 

A kegyelem megadása után arra számítottak, hogy az nem kerül nyilvánosságra, amire jó esély is volt, hiszen a kegyelmi ügyek anonimak. Csupán azért buktak le, mert K. Endre ügye harmadfokra került a Kúrián. Tavaly szeptemberben aztán a Bírósági Határozatok Tárában megjelent, hogy K. Endre ügyében Novák 2023. április 27. napján kegyelmet gyakorolt. 

Úgy tűnik, hogy akár tömegesen is kaphattak kegyelmet a Fidesz jóvoltából pedofil bűnözők – ha ez így is lenne sem lehetne a kegyelemmel kapcsolatos szabályozás miatt bizonyítani. Jól mutatja Orbán Viktor álszentségét, hogy nagy eséllyel tudott a pedofil kegyelemről, Alaptörvény-módosítást a kiskorúak védelmében mégis csak a lebukásuk után nyújtottak be. 

Az ügy súlyosságát az szemlélteti, hogy a kisebb fideszes politikusok – mint például Imre Zsolt, Szabó Csaba, Szádoczki Imre vagy Rétvári Bence – csak gyáván lapítottak, de még a botrány kirobbanása után sem voltak hajlandók elítélni a pedofil bűnöző szabadon engedését. Hogy aztán Novák és Varga lemondása után matkovichozással próbálják lemosni magukról azt, hogy egy pedofilmosdató közösség tagjai.