Régóta lehet tudni, hogy a Fidesz-KDNP és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági körök mindent megtesznek a külföldi nagytőke kiszolgálásáért. A Samsung-szennyvíz Vácra vezetése, a légszennyezés elnézése csak a kezdet – az Imre Zsolt polgármesterjelölthöz kötődő gazdasági körök már a munkásszálló-építésre készülnek. Egyrészt az állam akár a munkálatok 80%-át is kifizeti, másrészt mesés pénzeket fizethet a Samsung, hogy elszállásolja a több ezer, idehívni tervezett ázsiai – részben muszlim – vendégmunkást. Szükség is lesz rájuk, hiszen alig készült el a második gyáregység, már a harmadikat tervezik. Mutatjuk, hogy Vácon hol helyezhetné el a Fidesz és a Samsung a vendégmunkásokat. 

Karacs Teréz kollégium 

Az egykori kollégiumot a Fördős-éra elején az önkormányzat kihasználatlanságra hivatkozva zárta be. Gyanús körülmények között értékesítették – a becsült ár csaknem harmadáért vehették meg, végül egy Fideszhez köthető vállalkozóhoz került – még a kormánypárti vezetés alatt. Azzal számolhattak, hogy 2019 után majd megváltoztatják az építési szabályzatot – ami alapján lényegében csak kollégium működhet az épületben – és akkor nem lesz gyanús a városi vagyon elkótyavetyélése. Nem jött össze, mert a váciak elzavarták a Fideszt, a jelenlegi vezetés pedig nem módosít a szabályozáson, ugyanis nem akarják, hogy az épületből munkásszálló legyen. 

FICE leányszálló (alsóvárosi vasútállomásnál) 

Az egykori cérnagyár női munkásai laktak az épületben, amit a karacsos cég alakított volna át. Az üzem bezárásával egy ideig kihasználatlanul állt, majd jött a fideszes vállalkozó, aki a Magyar Narancsnak elismerte, hogy munkásszállóvá akarják alakítani. Ezt a jelenlegi városvezetés megakadályozta, amelyre a beruházó a Magyar Narancsnak azt mondta: „hogyha a mostani ellenzéki városvezetést leváltják, akkor az akkumulátorgyártáshoz barátiabban hozzáálló kormánypárti kurzus kerülhet Vác élére.” 

Volt Tungsram-gyár 

A váci volt Tungsram gyár főépületében sem lehet kialakítani munkásszállót, ameddig a jelenlegi városvezetés a helyén marad. Az épület kiválóan alkalmas lenne a külföldi vendégmunkások tömeges elszállásolására, ezért vehette meg 2021-ben kirívóan olcsón egy kormányközeli vállalkozás. A cégnek a Tiborcz István barátjaként ismert Szivek Ferenc és a Mol-vezér Hernádi Zsolt is közvetett tulajdonosa. 

Deákvári laktanya 

Munkásszállós Imre Zsolt beszélt arról korábban, hogy az egykori Esze Tamás laktanya területére 500 külföldit lehetne befogadni. A terület azóta városi tulajdonban van, így szinte semmi akadálya nincs annak, hogy a fideszes Imre Zsolt hatalomra jutása esetén fideszes vállalkozók munkásszállókat építsenek ott. 

Vác Plaza (Kisvác) 

A Vác Pláza-sztori még az elmúlt évezredben indult. A kezdet a váci labdarúgáshoz kapcsolódik. A szérűskerti terület ugyanis úgy került az azóta elhunyt vállalkozóhoz, hogy a váci képviselő-testület – egyes vélemények szerint jóval áron alul – eladta azt a váci focigondok megoldását ígérő új tulajdonosnak. Az építkezés emberi tragédiák közepette befuccsolt. A torzó később majdnem egy amerikai magánegyetemnek adott otthont, ám Fördős Attila ellenkezése miatt végül nem épült meg a campus. Azóta többször tulajdonost cserélt a torzó, amely jelenleg a Tiborcz István üzlettársaként ismert Jellinek Dániel érdekeltségében áll, tehát elég erőteljesen kötődik a Fideszhez. Ezt erősíti, hogy nemrég a beruházást segítő „rozsdaövezeti” besorolást kapott a terület. A kormánypártok már számtalanszor bebizonyították (lásd: letelepedési kötvények, munkásszállók támogatása, multik 1000 milliárdos nagyságrendű támogatása), hogy nekik a külföldi nagytőke az első, hiszen onnan tudják még tovább gazdagítani Orbán Viktor miniszterelnök környezetét. Például olyan beruházásokkal, mint a Samsung-szennyvíz 30 milliárd forintos Vácra vezetése, amit Mészáros Lőrinc miniszterelnöki stróman vezényelhetett le. 

Imre Zsolték hatalomra jutása esetén tehát minden nagyobb városrészben épülhetne egy munkásszálló – a máriaudvari volt orosz laktanyáról nem is beszélve. És minden egyes fideszes képviselő plusz egy szavazat a munkásszállók mellett a képviselő-testületben. Ez azt jelenti, hogy ha marad is a jelenlegi polgármester, a munkásszállóktól csak úgy tudják megvédeni a várost és az itt élőket a szavazók, ha nem juttatják be a testületbe a munkásszállópárti, fűt-fát ígérgető fideszeseket – azaz: a jelenlegihez hasonló civil többség alakul ki a döntéshozó testületben.