Jelölő szervezete ellenére is független jelöltnek hazudta magát Fónagy István, aki az egyik belvárosi körzet képviselője akar lenni. A gyanús egyesületi pénzezésről, adományszedésről ismert, Rétvári Bence környékén gyakran sertepertélő „vendéglátóst” most éppen választási trükközésen kapta a Helyi Választási Bizottság. A választási szerv jegyzőkönyvében szerepel, hogy tette „a társadalom megtévesztésére irányul”, és az is, hogy megsértette a választás tisztaságát. Fónagyot eltiltották a további jogsértésektől. 

Fónagy a plakátjain és Facebook posztjában is azt állította, hogy „független jelölt”, csakhogy Fónagynak van jelölőszervezete, méghozzá az a VVVE egyesület, amely a Mi Hazánkból kiebrudált váci politikusokat is a szárnya alá vette. És amely szervezet jelöltjei kapcsán többen kifogást nyújtottak be amiatt, mert ajánlóként szerepel nevük, holott ők nem írtak alá ajánlást az érintetteknek. 

Fónagy volt az, aki az általa gründolt borfőző versenyen a választást megelőző évben a Rétvári-csapatot hozta ki győztesnek annak ellenére, hogy be sem tartották Fónagy egyesületének szabályait. 

Korábban írtuk, hogy Fónagy István egyesülete számtalan olyan rendezvényt bonyolított, mint a lecsófesztivál, vagy épp a december végi forraltborfőző verseny és két utóbbi eseménynek állandó jelleggel jótékony célt fogalmaznak meg a szervezők. Míg korábban perselybe dobott adománnyal, mostanában már kóstolójeggyel lehet fogyasztani a versenyben részt vevő csapatok főztjeiből. Pár év alatt milliók gyűltek így össze. A bevételeket a szervezők közlése alapján mindig valamilyen jótékony célra fordítják. De a hivatalos beszámolókban nem volt nyoma az adományoknak. 

Fónagy egyesülete 2020-ban a Lecsófesztivál keretein belül – a város által meghirdetett gyűjtéshez csatlakozva – a Márvány tér akkor is zajló felújítására gyűjtött adományokat. Csakhogy az erre a célra létrehozott önkormányzati adománygyűjtő számlára, az a pénz akkor nem érkezett meg. 

A pénznek Fónagy Istvánék leadott hivatalos beszámolójában sem volt nyoma. A lecsófesztiválon és a többi rendezvényen beszedett összeg ellenére a mérleg alapján mindössze 20 ezer forint bevétele volt az egyesületnek 2020-ban. Aki indult korábban lecsófőző versenyen, az tudhatja, hogy sok esetben az egyesület által akkor egész évre bevallott összegnél is több bevétel lehet egy-egy asztalnál. 

Igaz, papíron más a szervezet, de a többi fideszessel több kapcsolódási pontja is van Fónagynak: ő a közösségi adományokkal, a Fidesz pedig a köz pénzével nem számolt el nyilvánosan. Valótlanságok terjesztésével kapcsolatban mind a ketten lebuktak. Ebben a Fidesz veteránnak számít, a párttal jó kapcsolatot ápoló álfüggetlen Fónagynak pedig épp most lett meg róla a hivatalos papírja.