Csupán csak a váci kórházban százmilliónyi közpénzt csaltak el pár éve, megkárosítva ezzel a legrászorultabbakat, a betegeket. A csalás idején az egészségügyért felelős tárca miniszterhelyettese Rétvári Bence volt. A csalássorozat olyan mértékű volt, hogy még a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is lépni kellett: rekordösszegű, milliárdos büntetést szabtak ki.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) sem hagyta annyiban a váci és a többi kórház csalását: durva túlárazásokat, csalást és tiltott összejátszást (kartellezést) állapított meg. Az egészségügyi műszerbeszerzési ügyben a váci kórház érintettségéről Rétvári egy szót sem szólt eddig, az országos sajtó által közölt botrányról a váci ES TV szerdai Híradója számolt be.

Mint ismert, évekkel ezelőtt ígérte meg Rétvári Bence az új rendelőintézet, de az építkezés azóta sem indult el. Sőt: Rétvári kormányának presztízsberuházásokra és a fideszes klientúra zsebének kitömésére fordított pénzszórása miatt többek között a váci beruházás finanszírozását is tartalmazó sorról brutális összeget vontak el.

Az ES híradó szerint a napokban az is kiderült, hogy a versenyhivatali vizsgálaton túl az OLAF is befejezte annak feltárását, hogy miként kerülhettek lényegében dupla összegbe a váci Jávorszky Ödön Kórházba vett berendezések. Az OLAF akkora csalást talált, hogy javaslatot tett az Európai Bizottságnak: a teljes támogatási összeget fizesse vissza a magyar kormány.

Emlékezetes, hogy egy másik – szintén csalásos – váci ügyben már döntés van: a Elios-os közvilágítási projekt teljes uniós támogatását (melyet Fördős Attila idején kapott a város) visszavette az EU Rétvári Bencéék kormányától.

A most napvilágot látott csalás ügyében a váci kórház is érintett, amely többszáz millió forintot kapott az uniós támogatási keretből. Az unió hatósága kinyomozta: a váci kórház nem nyílt, hanem gyorsított (ráadásul) meghívásos pályázatot írt ki, a cégek összejátszottak, így szerzett be a Jávorszky műszereket az unió pénzéből. Így lett az eredetileg tervezett nettó 280 milliós bekerülési költségből végül 410 milliós kiadás.

A TV megkereste Rétvári Bencét is, azt tudakolva, hogy lesz-e valamilyen következménye annak, hogy a csalások miatt a magyar betegek egészségének megőrzésére kevesebb gép jutott.

A csalássorozat alatt a felelős minisztérium államtitkáraként is dolgozó Rétvári Bence saját felelősségéről nem beszélt a Híradóban közzétett válasz szerint, mint ahogy arról sem, hogy tett-e feljelentést, illetve arról sem ejtett szót, hogy a csalás elleni hivatal kutakodott-e minisztériumában.

Egy biztos: a Vácott elcsalt százmilliós nagyságrendű összegnek a betegellátásban lett volna a helye. Mint a Vác és Környéke is már megírta, az Igazságügyi Minisztérium valamikori államtitkára Rétvári Bence (egészségügyért felelős) minisztériumát korábban trágyadombnak nevezte.