A leépülés jellemezte a váci kórházat a Fidesz-kormányok alatt annak ellenére, hogy Vác országgyűlési képviselője az egészségügyi tárca második embere volt az elmúlt években is. Most kiderült, hogy nyerészkedtek is a koronavírus okozta halálozásokon – mással ugyanis nehezen magyarázható, hogy a legnagyobb napi halottszámok idején emelték a holttestek hűtésével kapcsolatos díjakat.

A fideszes tárcához tartozó Jávorszky Kórház brutálisan megemelte az elhunytak hűtési díját. A 10. tárolási napig minden díjtételt emeltek, de a jellemző tárolási időszakra durván drágítottak: több, mint 40%-kal emelték a díjukat.

Ha ez nem lett volna elég, még a díjemelés időpontját is „jól” időzítették: szinte napra pontosan akkortól vezették be, amikor a covid-19-ben elhunytak száma a legmagasabb volt hazánkban.

És bár a kisebb, és nem is az államtól érkező támogatás reklámozására is megjelenik az intézményben Rétvári Bence, ezt az állami intézkedést eltitkolta. A váci kórház Facebook oldala és honlapja sem közölte, és Rétváriék közpénzes üzenőfüzete, a Vác Online sem írt róla.

A váci kórházban a váci elhunytak hűtési díja ma több, mint 50%-kal magasabb, mint az önkormányzati fenntartású temetőben. Mindehhez Rétvári Bencének egy szava sincs, hallgat.

A VÁCI KÓRHÁZ RÉTVÁRIS ÉVEI

A Rétvári Bence minisztériumához tartozó váci kórháznak nemrég megszüntették az önállóságát (a Honvédkórház vidéki kirendeltségévé tették), valamint a munkaszerződések tavaly tavaszi átírása miatt tucatszámra hagyták el szakemberek – köztük ápolók, orvosok és osztályvezetők is. A kórház munkatársi- és ágyszámát is jelentősen csökkentették Rétvári Bence képviselősége alatt.

Bár megígérték egy új rendelőintézet építését, de négy év is kevés volt ahhoz, hogy a munkálatok megkezdődjenek, még az alapkövet sem tették le. Sőt, az építkezés forrását biztosító alapból milliárdokat vontak el.

Mindeközben a saját zsebükre azért gondoltak: csupán csak a váci kórházban százmilliónyi közpénzt csaltak el egy eszközbeszerzésen, megkárosítva ezzel a legrászorultabbakat, a betegeket. Az egészségügyért felelős tárca miniszterhelyettese a csalás idején is Rétvári Bence volt.

Mint a Vác és Környéke is már megírta, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára Rétvári Bence minisztériumát tavaly trágyadombnak nevezte.