Közbiztonság és Imre Zsolt: a tájékozatlan fideszes a városvezetést hibáztatja Rétvári mulasztása miatt

Sokadszorra bizonyítja alkalmatlanságát és tájékozatlanságát a váci közéletbe közel húsz év után a legmagasabb szinten visszatérni szándékozó Imre Zsolt. Úgy tűnik, hogy olyan jogi dolgokkal sincs tisztában, amelyeket neki, mint jól fizetett fideszes járási hivatalvezetőnek illene tudnia. A városi pénzek hűtlen kezelésével meggyanúsított Mokánszky Zoltán főnöke most épp a polgármesteren kéri számon a közbiztonságot. Csakhogy azt egy nyolc általánost sem végzett analfabéta is tudja, hogy a közbiztonság fenntartása a rendőrség feladata, a rendőrség irányítása pedig az államé.

Imre Zsolt úgy tűnik, hogy nincs ezen a szellemi szinten, de ez mégis elég ahhoz, hogy a Dunakeszi Járási Hivatalt vezesse. Az afgán menekülteket Vácra invitáló fideszes politikus most épp azt jelentette be Facebookon, hogy társaságával létrehozott egy polgárőrséget. Igen ám, de közben azt a városvezetést tette felelőssé a csövesekért és az utcán lődörgő suhancokért, amely a rendőrséggel ellentétben jogszabályi felhatalmazás hiányában nem tud hatékonyan fellépni a közbiztonság fenntartásáért.

Pedig kormánypártiként elég lett volna odaszólnia Rétvári Bencének, amikor a kudarcba fulladt, leginkább közröhejt kiváltó petícióját aláfirkantotta. Valahogy úgy, hogy „hé Bence, próbáljatok már meg csak annyit lopni az adóforintokból, hogy a rendőrséget rendesen tudjátok működtetni és ne a váci önkormányzatnak kelljen pénzzel kisegíteni”. De Imre valószínűleg erre is alkalmatlan, ahogy országgyűlési képviselőnek is az volt.

A fideszes egy követ fúj a Békés megyéből ideejtőztetett László Attilával, aki a Mi Hazánk közeli Magyar Önvédelmi Mozgalom váci szervezete miatt tartózkodik egyre többet a városban. Az egykori jobbikos helyi alakulata erőszakos bűncselekmény miatt ítélettel bíróval a soraiban tenne rendet Vácon a rendőrök helyett. Ő sincs tisztában azzal, hogy a 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről világosan leírja, hogy a rendőrség „ellátja a közterület rendjének fenntartásával kapcsolatos rendészeti feladatokat” és „A Kormány a rendőrséget a rendészetért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) útján irányítja.” Na, az ő helyettese Rétvári Bence.

Lassan írjuk, hogy az Imre Zsolt-féle felkészületlen, bukott politikusok is megértsék: a rend fenntartása az állam feladata, a rendőrséget pedig a Belügyminisztérium felügyeli. Nem a polgármesterek. A rendőrségnek az állam által beszedett ezermilliárdokból kellene működnie. Ha gond van a közbiztonsággal, tessék Rétvári Bencén számon kérni, ha már a térség kormánypárti képviselője és a belügyminiszter helyettese is. Lehet polgárőrséget szervezni, kormányzati százmilliós megrendelésekből élő vállalkozókkal és szélsőjobbosokkal együttműködni. De az lenne célravezetőbb, ha megkérnék Rétvárit: petíciózgatás helyett ugyan végezze már el a dolgát.